Η Τουρκία έχει καταστεί κόμβος για τη διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη και ασφαλές καταφύγιο για τα καρτέλ των Βαλκανίων

Η Τουρκία έχει καταστεί κόμβος για τη διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη και ασφαλές καταφύγιο για τα καρτέλ των Βαλκανίων

Η Τουρκία έχει καταστεί κόμβος για τη διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη και ασφαλές καταφύγιο για τα καρτέλ των Βαλκανίων

Η Τουρκία έχει καταστεί κόμβος για τη διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη και ασφαλές καταφύγιο για τα καρτέλ των Βαλκανίων

Η έκθεση για το οργανωμένο έγκλημα στη Γερμανία για το 2021 έδειξε αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας και πώς οι Τούρκοι εμπλέκονταν σε μεγάλο βαθμό σε εγκλήματα που σχετίζονται με συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις. Η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως χώρα διέλευσης στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και λόγω αυτής της θέσης, έχει καταστεί καταφύγιο για συμμορίες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση, σημειώθηκε απότομη αύξηση 17,2 τοις εκατό στον αριθμό των ερευνών κατά εγκληματικών συμμοριών στη Γερμανία το 2021. Περίπου τα μισά από τα περιστατικά του οργανωμένου εγκλήματος συνδέονταν με διακίνηση ναρκωτικών και η Τουρκία, καθώς και οι Τούρκοι υπήκοοι, παίζουν κρίσιμο ρόλο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη. Το ρεπορτάζ πραγματοποιήθηκε από την Deutsche Welle Turkish, με πηγές από την ομοσπονδιακή αστυνομία και τη διεύθυνση τελωνείων της Γερμανίας.

Η έκθεση, που εκπονήθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ομοσπονδιακών Εγκλημάτων (BKA), έδειξε ότι το 10,9 τοις εκατό των ύποπτων μελών συμμοριών στη Γερμανία ήταν τουρκικής καταγωγής. Από τους περισσότερους από 7.000 υπόπτους που συνδέονται με οργανωμένα εγκλήματα το 2021, οι 818 ήταν Τούρκοι πολίτες και οι 54 ήταν Τούρκοι με γερμανική υπηκοότητα.

Η κάνναβη αποτελούσε το 40% του συνόλου των διακινούμενων ναρκωτικών, ακολουθούμενη από την κοκαΐνη, σε ποσοστό 26,6%.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της ποσότητας κοκαΐνης που κατασχέθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στην Ολλανδία και την Ισπανία, καθώς και στη Γερμανία.

Η Γερμανική Διεύθυνση Τελωνείων δήλωσε ότι παρόλο που η Τουρκία δεν βρισκόταν στη διαδρομή λαθρεμπορίου κοκαΐνης προς την Ευρώπη από την Κεντρική και Νότια Αμερική και την Καραϊβική, το ποσοστό της τουρκικής εμπλοκής στο έγκλημα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρόλος της Τουρκίας στην παγκόσμια διακίνηση κοκαΐνης αυξάνεται επίσης, με τη χώρα να γίνεται γρήγορα σημείο διέλευσης.

Η ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε από τις τουρκικές αρχές σχεδόν πενταπλασιάστηκε μεταξύ 2014 και 2020, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Σε έρευνες της αστυνομίας στις 20 και 26 Νοεμβρίου 2021, βρέθηκαν συνολικά 111 κιλά μαύρης κοκαΐνης σε δύο ξεχωριστά δέματα φορτίου σε γερμανικό αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια, έξι άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Αλί Οσμάν Ακάτ, του προέδρου της L'ACTONE Holding και του πρώην προέδρου της Τουρκο-Αμερικανικής Επιχειρηματικής Ένωσης.

Τον Μάιο του 2020, ο Σεντάτ Πεκέρ, ένας Τούρκος αρχηγός της μαφίας που έγινε μετέπειτα πληροφοριοδότης, μίλησε για μια αποστολή 4,9 τόνων κοκαΐνης από την Κολομβία στην Τουρκία.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν την ίδια ποσότητα κοκαΐνης στο λιμάνι Μπουέναβεντουρα της χώρας, που φέρεται να κατευθυνόταν προς την Κωνσταντινούπολη. Ο Πεκέρ κατονόμασε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ ως εμπλεκόμενο στο λαθρεμπόριο.

Τον Ιανουάριο του 2022, 15 άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με το περιστατικό.

Στις 4 Αυγούστου 2021, η αστυνομία της Βραζιλίας ανακάλυψε ένα ιδιωτικό τζετ το οποίο προηγουμένως ήταν το επίσημο αεροσκάφος της Τουρκίας για τον πρωθυπουργό και την Προεδρία, επί σειρά ετών. Το αεροσκάφος μετέφερε έναν Βελγο-Ισπανό επιβάτη, τον Άνχελ Γκονζάλεζ Βαλντέζ, τέσσερα τουρκικά μέλη του πληρώματος και 1,3 τόνους κοκαΐνης σε 24 βαλίτσες, στη βόρεια πόλη Φορταλέτζα της χώρας.

Ο Βαλντέζ πέθανε από καρκίνο στην φυλακή. Ο πιλότος του τζετ στάλθηκε πίσω στην Τουρκία, όπου κατηγορήθηκε για διακίνηση κοκαΐνης.

Ο δημοσιογράφος Τσενγκίζ Ερντέμ, ο οποίος καλύπτει δημοσιογραφικά τα εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, είπε στην DW Turkish ότι συμμορίες ναρκωτικών τουρκικής καταγωγής έχουν δημιουργήσει δίκτυα στις ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του 1970, επομένως «δεν είναι περίεργο» ότι οι Τούρκοι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών στη Γερμανία.

Ο Ερντέμ δήλωσε επίσης ότι αναπτύχθηκε μια αντίστροφη κίνηση στη διαδρομή των ναρκωτικών το 2015 λόγω της μείωσης των τιμών της ηρωίνης, και πως η νέα διαδρομή περνάει πλέον από την επαρχία Μερσίνας της Τουρκίας για να φτάσει στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες σχέσεις της τουρκικής μαφίας.

Ως χώρα διέλευσης, η Τουρκία έχει καταστεί επίσης καταφύγιο για τα καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ανέφερε η Αστυνομική Διεύθυνση Ομοσπονδιακών Εγκλημάτων της Γερμανίας.