Η Συρία κατηγορεί την Τουρκία ότι διακόπτει την παροχή νερού καθώς αυξάνονται τα κρούσματα χολέρας

Η Συρία κατηγορεί την Τουρκία ότι διακόπτει την παροχή νερού καθώς αυξάνονται τα κρούσματα χολέρας

Η Συρία κατηγορεί την Τουρκία ότι διακόπτει την παροχή νερού καθώς αυξάνονται τα κρούσματα χολέρας

Η Συρία κατηγορεί την Τουρκία ότι διακόπτει την παροχή νερού καθώς αυξάνονται τα κρούσματα χολέρας

Οι κατηγορίες της Δαμασκού έρχονται καθώς τουλάχιστον 36 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα στη βόρεια Συρία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ περίπου 6.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη Δευτέρα την Τουρκία και τους Σύριους τζιχαντιστές που ελέγχονται από την Άγκυρα, για την διακοπή παροχής του νερού στη βορειοανατολική πόλη Χασάκα για περισσότερο από δύο μήνες, ενώ τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται στην περιοχή.

«Η Χασάκα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή καθώς η τουρκική κατοχή και οι τζιχαντιστές της συνεχίζουν να κόβουν το πόσιμο νερό στην επαρχία στερώντας ένα εκατομμύριο πολίτες από το νερό εδώ και 72 συνεχόμενες ημέρες», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης στα στελέχη της UNICEF τη Δευτέρα.

Οι κατηγορίες από τη Δαμασκό έρχονται καθώς τουλάχιστον 36 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα στη βόρεια και ανατολική Συρία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ περίπου 6.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα για ένα πιθανό σοβαρό ξέσπασμα χολέρας στη Συρία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε επίσης ότι η επιδημία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μετά από έντεκα χρόνια εμφυλίου πολέμου, μόνο το 50 τοις εκατό των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης λειτουργούν σωστά σε ολόκληρη τη Συρία, με οκτώ κύρια συστήματα ύδρευσης να έχουν πληγεί σοβαρά.

Η χολέρα, μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή ασθένεια που προκαλείται από την κατάποση μολυσμένων τροφών ή νερού, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Εκτός από τις διακοπές νερού, το ξέσπασμα της χολέρας στη Συρία θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με τα ακατέργαστα λύματα στον ποταμό Ευφράτη, που διασχίζει την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ και είναι η κύρια πηγή πόσιμου νερού για το 30% του πληθυσμού της Συρίας.

«Αυτά τα φορτηγά πηγαίνουν στον ποταμό Ευφράτη και μαζεύουν νερό, αλλά δεν το επεξεργάζονται. Και μετά το πουλάνε σε κοινότητες που δεν έχουν ούτε το ελάχιστο νερό που χρειάζονται για να επιβιώσουν», δήλωσε στην Telegraph η Τζένιφερ Χίγκινς, συντονίστρια πολιτικής και υπεράσπισης για την οργάνωση "IRC Syria".

Η Τουρκία, η οποία βλέπει τη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη βόρεια και ανατολική Συρία ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια, έχει κλιμακώσει πρόσφατα την πίεση σε εδάφη που ελέγχονται από τους Κούρδους. Η Άγκυρα δηλώνει επανειλημμένα ότι σχεδιάζει να εξαπολύσει μια νέα στρατιωτική επίθεση για τη δημιουργία μιας "ασφαλούς ζώνης" 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, την οποία σκοπεύει να "εκκαθαρίσει" από τις κουρδικές δυνάμεις.