Η πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Τουρκία: Απελευθερώστε τον Κούρδο Ντεμιρτάς

Η πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Τουρκία: Απελευθερώστε τον Κούρδο Ντεμιρτάς

Η πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Τουρκία: Απελευθερώστε τον Κούρδο Ντεμιρτάς

Η πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Τουρκία: Απελευθερώστε τον Κούρδο Ντεμιρτάς

Οι πρώτες ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Joe Biden για την Τουρκία, αφορούν τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και τον Osman Kavala.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε δήλωση που στάλθηκε αποκλειστικά στο Ahval, ζητώντας από την Τουρκία σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων, υπενθύμισε την απόφαση της 21ης Ιανουαρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία ζητούσε την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, χαρακτηρίζοντας την σύλληψη και τη συνεχιζόμενη φυλάκισή του «τιμωρία για πολιτικούς λόγους» και ζήτησε από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Επίσης, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα βασικά του δικαιώματα.

Οι δηλώσεις είναι πολύ πιο σκληρές από τις δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Τραμπ. Ενώ η διοίκηση του Τραμπ απέφευγε να κάνει δηλώσεις για τον Ντεμιρτάς, τώρα με την διοίκηση Μπάιντεν, μόλις τρεις ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων, είχαμε αυτές τις σκληρές δηλώσεις.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του αμερικανικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά αυτές τις δίκες. Ανησυχούμε βαθιά για την προδικαστική διαδικασία, τις παρατεταμένες κρατήσεις και τα κατηγορητήρια που απαγγέλλονται για την δίκη αυτή (Ντεμιρτάς) αλλά και για περιπτώσεις ατόμων των ΜΜΕ και μαζικών οργανώσεων των πολιτών.

Η ελευθερία της έκφρασης, η ειρηνική συνάθροιση και η ίδρυση συλλόγων είναι θεμελιώδεις ελευθερίες για κάθε υγιή δημοκρατία.

Ζητούμε από την Τουρκία το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και απαιτούμε η δίκη αυτή να περατωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με δίκαιο τρόπο. “

Η δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει ως εξής:

«Σημειώνουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 21ης ​​Ιανουαρίου, καθώς και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαιτεί την απελευθέρωση του δεσμώτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Έχουμε συμπεριλάβει το θέμα του Ντεμιρτάς στην ετήσια έκθεσή μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουμε σημειώσει στο κοινό τις ανησυχίες μας σχετικά με τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2016 και τη πολυετή ποινή φυλάκισης που εκδόθηκε το 2017.

Οι τιμωρίες που επιβάλλονται με πολιτικά κίνητρα καταστέλλουν τις βασικές έννοιες της δημοκρατικής κοινωνίας, του πολιτικού πλουραλισμού και περιορίζουν την ελεύθερη πολιτική συζήτηση. Υπονομεύει την υγεία των δημοκρατιών εμποδίζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν πλήρως στη δημοκρατική διαδικασία. Απαιτούμε την εκπλήρωση των θεμελιωδών ελευθεριών που κατοχυρώνονται με το Σύνταγμα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας.”

Πηγή: ahvalnews.com