Η Ουάσιγκτον καταδικάζει την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας – Δαμασκού

Η Ουάσιγκτον καταδικάζει την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας – Δαμασκού

Η Ουάσιγκτον καταδικάζει την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας – Δαμασκού

Η Ουάσιγκτον καταδικάζει την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας – Δαμασκού

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές σε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους ότι δεν είναι τώρα η ώρα για εξομάλυνση και αναβάθμιση των σχέσεων με τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν υποστήριξη για την αποκατάσταση του Μπασάρ αλ Άσαντ, κάνοντας σαφή αναφορά στις τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Ρωσίας.

Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, απάντησε στην ερώτηση για την προσέγγιση που επιχειρείται μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

«Η πολιτική μας, για την οποία μπορώ να μιλήσω, είναι – δεν έχει αλλάξει. Δεν υποστηρίζουμε χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν υποστήριξη για την αποκατάσταση του βάναυσου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε ο Πράις.

Προέτρεψε τα κράτη να εξετάσουν προσεκτικά το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος Άσαντ τα τελευταία δώδεκα χρόνια, σημειώνοντας ότι συνεχίζει να προκαλεί φρικαλεότητες στον συριακό λαό και να αρνείται την πρόσβαση των αμάχων στην αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Πράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές σε όλους τους συμμάχους και εταίρους τους ότι δεν είναι τώρα η ώρα για εξομάλυνση και αναβάθμιση των σχέσεων.

«Και οι χώρες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους το φρικτό ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει προκαλέσει το καθεστώς Άσαντ στον λαό του τα τελευταία δώδεκα χρόνια», επανέλαβε ο εκπρόσωπος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 17 Ιανουαρίου για να συναντήσει τους ομολόγους του στις ΗΠΑ, μετά τις πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Συρίας και της Άγκυρας.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν δείξει κάποια άμεσα αρνητική απόκριση στη συνάντηση Τουρκίας-Συρίας, «αλλά», όπως πρόσθεσε, «καταλαβαίνουμε ότι είναι κατά μιας τέτοιας ομαλοποίησης των σχέσεων».