Οι Κοινοτικές Ειρηνευτικές Ομάδες (CPT) αναφέρουν επικείμενους κινδύνους για τη ζωή των πολιτών και τα χωριά στο βόρειο Ιράκ καθώς η Τουρκία σχεδιάζει στρατιωτική επιχείρηση στο όρος Gara και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ειρηνική επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και PKK.

Η Τουρκία θελει να ξεριζώσει 190 οικογένειες και να σκοτώσει αμάχους εάν προχωρήσει η σχεδιαζόμενη επιχείρησή της στο βουνό Gara στο βόρειο Ιράκ, προειδοποίησε η Community Peacemaker Teams (CPT) στην τελευταία έκθεσή της για την κλιμάκωση της τουρκικής στρατιωτικής δράσης στις συνοριακές περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Από τον Δεκέμβριο του 2017, με στρατηγικό στόχο τον έλεγχο των συνόρων Ιράκ-Τουρκίας, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει επτά στρατιωτικές επιχειρήσεις, τόσο αεροπορικές όσο και χερσαίες. Αυτές οι επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα η Τουρκία να αποκτήσει έλεγχο στο 86,2 τοις εκατό αυτής της συνοριακής περιοχής και να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία της μέσω της κατασκευής 64 στρατιωτικών βάσεων εντός της επικράτειας του Ιράκ, μερικές από τις οποίες εκτείνονται έως και 40 χιλιόμετρα εντός των συνόρων.

Η επικείμενη επιχείρηση, σύμφωνα με την έκθεση της CPT, έχει στόχο να «σφραγίσει πλήρως» τα σύνορα για να διαλύσει και να αποτρέψει την κίνηση των Κούρδων ανταρτών. Η προπαρασκευαστική φάση αυτής της επιχείρησης είχε ήδη σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου τεσσάρων αμάχων και του σοβαρού τραυματισμού ενός άλλου.

Η στρατιωτική σημασία του όρους Gara , που υψώνεται στα 2.251 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και εκτείνεται σε 38,9 χιλιόμετρα, υπογραμμίζεται από τη γεωγραφική του θέση, που συνδέει τις κυβερνήσεις του Erbil και του Duhok και τα 94 χωριά που βρίσκονται στη βάση και στις πλαγιές του – 55 από που έχουν εγκαταλειφθεί από το 1996 λόγω των τουρκικών βομβαρδισμών, αφήνοντας μόνο 39 κατοικημένα.

Η έκθεση περιγράφει επίσης την ένταση της τουρκικής στρατιωτικής δράσης το 2024, με τουλάχιστον 141 βομβαρδισμούς στην επαρχία Duhok σε 70 ημέρες, 75 από τους οποίους είχαν στόχο το όρος Gara. Αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στον εκτοπισμό  αμάχων, μια τακτική που φέρεται να χρησιμοποιείται από την Τουρκία για να αποκτήσει τον έλεγχο περιοχών αμάχων εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η ιστορία της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής στο όρος Gara περιλαμβάνει μια αξιοσημείωτη επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2021 με ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη και drones με στόχο την ασφάλεια της περιοχής από τον έλεγχο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα.

Η CPT ολοκλήρωσε την έκθεση καλώντας για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης τεσσάρων δεκαετιών μεταξύ του PKK και της Τουρκίας και προέτρεψε την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων και τα χωριά κοντά στα σύνορα.