Η Κίνα καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις κατά της βόρειας Συρίας

Η Κίνα καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις κατά της βόρειας Συρίας

Η Κίνα καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις κατά της βόρειας Συρίας

Η Κίνα καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις κατά της βόρειας Συρίας

Η Κίνα ζήτησε την αποτελεσματική προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Συρίας στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) την Τετάρτη, και κατηγόρησε την Τουρκία ότι κατέχει παράνομα τη βορειοανατολική Συρία.

Η Κίνα τόνισε στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) την Τετάρτη, ότι η Συρία είναι κυρίαρχο κράτος και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αμέσως όλες τις διασυνοριακές επιθέσεις, και να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Συρία.

Ο Γκενγκ Σουάνγκ, αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «επιτίθεται επανειλημμένα τη βόρεια Συρία με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πυροβολικού και ότι απειλεί να ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις», επισημαίνοντας την ανάγκη για μια πολιτική λύση στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλιόγλου, απάντησε στους ισχυρισμούς της Κίνας την Πέμπτη και είπε ότι: «Δεν χρειαζόμαστε καμία διάλεξη από εκείνους που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δικαιώματος της περί αυτοάμυνας, σύμφωνα με το άρθρο 51 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες διεθνούς δικαίου και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την άλλη πλευρά, δηλώνουν ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κατά τις διασυνοριακές στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Ο Σουάνγκ εξέφρασε και προηγουμένως τη βαθιά ανησυχία της Κίνας για τις εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία στις 30 Νοεμβρίου, καλώντας για άμεση διακοπή και αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω κλιμάκωσης.

Ο Κινέζος εκπρόσωπος θεώρησε επίσης την Τουρκία υπεύθυνη για τη μείωση της στάθμης του νερού στον ποταμό Ευφράτη καθώς και για τις διακοπές νερού στον υδάτινο σταθμό Αλλούκ, της βόρειας Συρίας.

Ο Σινιρλιόγλου υποστήριξε ότι οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και το συριακό καθεστώς καταχρώνται τη μείωση της στάθμης του νερού στον ποταμό Ευφράτη «επανειλημμένα για τις κακοπροαίρετες ατζέντες τους».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) με έδρα τις ΗΠΑ, κατηγόρησε στις 7 Νοεμβρίου την Τουρκία ότι επιδείνωσε την επιδημία χολέρας στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, διακόπτοντας τη ροή του ποταμού Ευφράτη.