Η Günay κατηγορεί την Ευρώπη για υποκρισία σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Η Günay κατηγορεί την Ευρώπη για υποκρισία σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Η Günay κατηγορεί την Ευρώπη για υποκρισία σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Η Günay κατηγορεί την Ευρώπη για υποκρισία σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Η εκπρόσωπος του HDP Ebru Günay κατηγόρησε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για υποκρισία της ΕΕ κατά την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Αντί για κυρώσεις, η Ευρώπη απλώς παρακολουθεί «με ανησυχία» καθώς παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά τη διαρκή πολιτική αντιπαράθεσης που διεξάγει η ιμπεριαλιστική κυβέρνηση στην Άγκυρα, η Τουρκία διέφυγε την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντί για εμπάργκο όπλων ή άμεσες κυρώσεις από την Ε.Ε., οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατέληξαν σε συμβιβασμό στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Μόνο λίγες εταιρείες και άτομα που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες ερευνών φυσικού αερίου στη Μεσόγειο θα τιμωρηθούν. Περαιτέρω αιτήματα πολλών κρατών της Ε.Ε. δεν βρήκαν την απαραίτητη ομόφωνη υποστήριξη. Αντίθετα, συμφωνήθηκε και προσφέρθηκε μια νέα ευκαιρία διαλόγου με την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Η προσφορά «θετικής ατζέντας Ε.Ε. - Τουρκίας» παραμένει συνεπώς στο τραπέζι. Προϋπόθεση είναι η Τουρκία να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να "επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".

Η εκπρόσωπος του HDP Ebru Günay εξέφρασε την αγανάκτησή της για το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής και κατηγόρησε τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε. για «πολιτική υποκρισίας». Η Günay κάλεσε την Ευρώπη να εγκαταλείψει τη στάση σύμφωνα με την οποία «τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί». «Το AKP βασίζεται σε εξωτερικές δυνάμεις για να συντηρήσει την αυταρχική του εξουσία. Δίχως να περιορίσει στο παραμικρό τις πολιτικές καταστολής, το καθεστώς βασίζεται σε τρίτους για να παρατείνει την ύπαρξή του."

Η Günay επεσήμανε τη συνενοχή της Ε.Ε. σε σχέση με την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος στην Τουρκία: "η Ε.Ε. αγνόησε και επέτρεψε αυτούς τους αντιδημοκρατικούς θεσμούς, τους οποίους η κυβέρνηση του AKP δημιούργησε και ενίσχυσε όλα αυτά τα χρόνια, για να ασκεί δίωξη και καταστολή εναντίον των ίδιων της των πολιτών. Εδώ και χρόνια η Ευρώπη παρακολουθεί απλά «με ανησυχία» την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η κατάσταση δεν περιορίζεται στην Τουρκία, αλλά πλέον επηρεάζει και τη Συρία, τη Λιβύη, την Ελλάδα και την Αρμενία".

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του HDP, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδεις παράμετροι της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Αλλά προφανώς έρχονται σε σύγκρουση με άλλους πολιτικούς στόχους, όπως οι εμπορικές σχέσεις. «Η Ε.Ε. πρέπει να υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Αντίθετα, ανέχεται την παράνομη κράτηση πολιτικών, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων, βοηθώντας έτσι το AKP να διατηρήσει το καθεστώς του ζωντανό. Ζητούμε μια προσέγγιση προς την Άγκυρα με βάση τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας."