Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα αποκτήσει νέο τμήμα με κουρδικά έργα
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα αποκτήσει νέο τμήμα με κουρδικά έργα
- Date: 9 Ιουλίου, 2021
- Categories:Πολιτισμός
- Date: 9 Ιουλίου, 2021
- Categories:Πολιτισμός
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα αποκτήσει νέο τμήμα με κουρδικά έργα
Τα λογοτεχνικά έργα Κούρδων συγγραφέων θα συμπεριληφθούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η οποία στεγάζει πάνω από ένα εκατομμύριο βιβλία στην Αθήνα.
Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού με δήλωσή του, ενημέρωσε το κοινό ότι ελήφθη μια νέα απόφαση σχετικά με τα κουρδικά λογοτεχνικά έργα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι πρόκειται να λειτουργήσει ένα νέα ειδικό τμήμα για κουρδικά βιβλία και για χιλιάδες βιβλία από Κούρδους συγγραφείς, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας σύμφωνα με την παρούσα απόφαση.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας φιλοξενεί αρκετούς σημαντικούς θησαυρούς της ελληνικής έντυπης κληρονομιάς και περιέχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο έργα, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων βιβλίων και χειρόγραφων κειμένων που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα.
Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τον πρώτο Κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια, και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, ο οποίος δημιούργησε επίσης την Ακαδημία των Αθηνών. Η ιδέα που προτάθηκε το 1824 για την ίδρυση μιας εθνικής βιβλιοθήκης, έγινε πραγματικότητα το 1829, όταν η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Οθωμανούς.
Το Κουρδικό Ινστιτούτο στο Παρίσι διατηρεί μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη κουρδική βιβλιοθήκη στον δυτικό κόσμο. Η εν λόγω βιβλιοθήκη περιέχει πάνω από 10.000 μονογραφίες για τους Κούρδους, σε 25 γλώσσες, με δεκάδες χιλιάδες δημοσιευμένα έγγραφα, καθώς και αρχεία ήχου και μουσικές ηχογραφήσεις.
Το Ινστιτούτο έχει ψηφιοποιήσει χιλιάδες βιβλία που σχετίζονται με τους Κούρδους και γενικότερα με τη Μέση Ανατολή, μέσω του έργου Κουρδικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (BNK), με σκοπό να καταστήσει την κουρδική πολιτιστική κληρονομιά και ψηφιακά διαθέσιμη για όλους.
Αφήστε ένα σχόλιο