Οι μαχητές του ISIS επιτέθηκαν σε θέσεις και σημεία ελέγχου που ανήκουν στη συριακή κυβέρνηση και σε συμμαχικές πολιτοφυλακές στη Ράκα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 φιλοκυβερνητικοί μαχητές και να τραυματιστούν άλλοι έξι.

 

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) πραγματοποίησαν μια θανατηφόρα επίθεση στην ανατολική Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 φιλοκυβερνητικούς μαχητές και τραυματίζοντας άλλους έξι, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).

Η επίθεση έλαβε χώρα στη Ράκα, το πρώην προπύργιο του ISIS, όπου οι ισλαμιστές εξτρεμιστές στόχευσαν στρατιωτικά οχήματα και σημεία ελέγχου που ανήκουν στη συριακή κυβέρνηση και τις συμμαχικές τοπικές πολιτοφυλακές της. Σύμφωνα με το SOHR που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μαχητές κέρδισαν τον έλεγχο αυτών των θέσεων για αρκετές ώρες, πυρπολώντας στρατιωτικά οχήματα και προκατασκευές.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας δεν έδωσαν αμέσως απάντηση στο περιστατικό.

Η επιρροή της Δαμασκού εκτείνεται στα ανατολικά και νότια τμήματα της Ράκα, ενώ η πλειοψηφία του βόρειου τομέα εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Η πόλη, που προηγουμένως είχε κηρυχθεί και κυβερνηθεί ως «πρωτεύουσα του χαλιφάτου» από το ISIS, ανακτήθηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) της AANES το 2017.

Το SOHR ανέφερε επίσης τον θάνατο έξι επιπλέον Σύριων στρατιωτών ως αποτέλεσμα επιθέσεων που κατευθύνθηκαν σε δυνάμεις που συνδέονται με τη Δαμασκό στη βορειοδυτική περιοχή της χώρας.

Από τότε που εκδιώχθηκε από το τελευταίο του προπύργιο στο Μπαγκούζ τον Μάρτιο του 2019, το ISIS γνώρισε σημαντική μείωση της ισχύος. Ωστόσο, η ομάδα διατηρεί παρουσία κυρίως σε αγροτικές περιοχές σε όλο το Ιράκ και τη Συρία και πραγματοποιεί συνεχείς προσπάθειες αναζωπύρωσης. Σε αυτές τις περιοχές, υπολείμματα της ομάδας συνεχίζουν να ενορχηστρώνουν επιθέσεις με στόχο τόσο τις δυνάμεις ασφαλείας όσο και τους πολίτες.

Πρόσφατα, το ISIS επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη του, Abu Hussein Al Husseini Al Qurashi, μετά από συγκρούσεις με την εξτρεμιστική οργάνωση Hayat Tahrir Al Sham στην επαρχία Idlib της Συρίας.

Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει  στη Συρία, συνεργαζόμενος στενά με τους Κούρδους SDF στις βορειοανατολικές περιοχές για να εξασφαλίσουν μια διαρκή ήττα της φονταμενταλιστικής ομάδας. Ωστόσο, τόσο η AANES όσο και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή επηρεάζουν αρνητικά τη μάχη κατά του ISIS.