Η επίσκεψη Δένδια στο Ιράκ και το περιστατικό που προκάλεσε η Τουρκία

Η επίσκεψη Δένδια στο Ιράκ και το περιστατικό που προκάλεσε η Τουρκία

Η επίσκεψη Δένδια στο Ιράκ και το περιστατικό που προκάλεσε η Τουρκία

Η επίσκεψη Δένδια στο Ιράκ και το περιστατικό που προκάλεσε η Τουρκία

Με λύπη ενημερωθήκαμε πως αναβλήθηκε η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Ιράκ.

Ο Έλληνας υπουργός, είχε προγραμματίσει συναντήσεις με όλους τους Κούρδους ηγέτες του νοτίου Κουρδιστάν (Ιράκ), τις οποίες θα πραγματοποιούσε σε συνέχεια της επίσκεψής του στη Βαγδάτη. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας θα γινόταν δεκτός από τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, κ.κ. Νετσερβάν Μπαρζανί και Μαρσούρ Μπαρζανί αντίστοιχα, καθώς και με τον ιστορικό ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί.

Ωστόσο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν κατάφερε δυστυχώς να μεταβεί στην Ερμπίλ για τις συναντήσεις με τους Κούρδου αντιπροσώπους.

Κατά την επιστροφή του από το Ιράκ, το αεροσκάφος στο οποίο μετέβαινε ο Έλληνας αξιωματούχος χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Εκεί, το τουρκικό καθεστώς επέδειξε για ακόμα μια φορά το στυγνό και προκλητικό πρόσωπό του.

Αρχικά, το τουρκικό κέντρο ελέγχου πολιτικής αεροπορίας δεν επέτρεψε στο αεροσκάφος του Έλληνα υπουργού να εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο. Μετά από αρκετή ταλαιπωρία, επετράπη τελικά η διέλευση μέσω Τουρκίας, όμως τα μηνύματα είδαν δοθεί και οι προθέσεις είχαν καταστεί σαφείς.

Παρόμοια περιστατικά είχε προκαλέσει η Τουρκία και εις βάρος άλλων Ελλήνων πολιτικών και αξιωματούχων μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζουμε στους αδελφούς μας Έλληνες, πως η Τουρκία είναι ένα κράτος με συγκεκριμένη στρατηγική και σε βάθος χρόνου, την οποία ακολουθεί πιστά και απαρέγκλιτα. Η σημερινή επιθετικότητα και αδιαλλαξία της κατά τη Ελλάδας αποτελεί άλλωστε απόδειξη αυτού. Το δε συμβάν εναντίον του αεροσκάφους που μετέβαινε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ξεκαθαρίζει τις πραγματικές ηγεμονικές – επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, καθιστώντας την μια αφερέγγυα χώρα στην οποία δεν πρέπει να δείχνει εμπιστοσύνη κανένας.

Εμείς οι Κούρδοι άλλωστε, γνωρίζουμε όσο κανείς τις πραγματικές, επιθετικές και βάρβαρες βλέψεις και προθέσεις του τουρκικού καθεστώτος.