Η αντιπροσωπεία του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου συναντά τον πρόεδρο Μακρόν

Η αντιπροσωπεία του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου συναντά τον πρόεδρο Μακρόν

Η αντιπροσωπεία του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου συναντά τον πρόεδρο Μακρόν

Η αντιπροσωπεία του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου συναντά τον πρόεδρο Μακρόν

Μια αντιπροσωπεία από τη Βόρεια και Ανατολική Συρία συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι. Στη συνάντηση συζητήθηκαν πιθανές λύσεις για τις συγκρούσεις στην περιοχή και πρωτοβουλίες για τη διεθνή αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης.

Αντιπροσωπεία από την αυτόνομη περιοχή της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, στο Παλάτι των Ηλυσίων. Όπως δήλωσε ο Berivan Khaled, συμπρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, λύσεις για τις συγκρούσεις στην περιοχή. Η αντιπροσωπεία περιλάμβανε επίσης τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (MSD), Ilham Ahmed, και τον Ghassan Youssef, συμπρόεδρο του Πολιτικού Συμβουλίου του Deir ez-Zor.

Οι προσπάθειες της Γαλλίας για διεθνή αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη δημοκρατική αυτονομία που ασκείται στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Ο Μακρόν τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η Αυτοδιοίκηση να εργάζεται για την «πολιτική σταθερότητα» στην περιοχή και τη «διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς». Εξήρε επίσης το «θάρρος» των μαχητών στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως και τις θυσίες που έκαναν οι μαχητές και ο τοπικός πληθυσμός στην αντίσταση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS.

Ο Γάλλος πρόεδρος «διαβεβαίωσε» ότι το Παρίσι θα «συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», δήλωσε το Παλάτι των Ηλυσίων.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο στη συζήτηση ήταν το εμπάργκο ενάντια στις αυτόνομες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας. Σύμφωνα με τον Khaled, τονίστηκε ότι η κρίση στην περιοχή έχει ενταθεί μετά το κλείσιμο της συνοριακής διέλευσης Al-Yarubiyah μεταξύ Συρίας-Ιράκ, τον Ιανουάριο του 2020 και η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια πολλαπλασιάστηκε. Η αντιπροσωπεία ζήτησε πρωτοβουλίες για το άνοιγμα της διέλευσης στα σύνορα των δύο χωρών.

Στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την παροχή βοήθειας. Ωστόσο, η διασυνοριακή βοήθεια που βασίζεται σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθεί να φτάνει μόνο στην επαρχία Ιντλίμπ, σε αντίθεση με την έντονη κριτική που έχουν ασκήσει η Αυτοδιοίκηση και οι διεθνείς οργανισμοί. Σύμφωνα με τον Μακρόν, η Γαλλία επιθυμεί να συνεχίσει τις «ανθρωπιστικές της δράσεις» στη βορειοανατολική Συρία.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Γαλλία

Το 2021, ο Πρόεδρος της Γαλλίας αποφάσισε για τέταρτη συνεχή χρονιά να προσφέρει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Περισσότερα από τα μισά χρήματα πήγαν στις αυτόνομες περιοχές. Εκεί, η γαλλική βοήθεια επικεντρώνεται στη βιώσιμη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πληθυσμιακών ομάδων, μέσω προγραμμάτων στους τομείς της υγείας και της υγιεινής, της παροχής νερού, τροφίμων και βασικών αγαθών, καθώς και της ταχείας ανοικοδόμησης. Η σταθεροποίηση των περιοχών που απελευθερώθηκαν από την τυραννία του ISIS βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής.