HDP: Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει εντάσεις για τη Συνθήκη του Μοντρέ

HDP: Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει εντάσεις για τη Συνθήκη του Μοντρέ

HDP: Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει εντάσεις για τη Συνθήκη του Μοντρέ

HDP: Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει εντάσεις για τη Συνθήκη του Μοντρέ

Η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Ebru Günay, σχολίασε τις εξελίξεις της εκ μέρους του HDP σχετικά με τις διεθνείς πολιτικές της Τουρκίας, τις πρόσφατες εξελίξεις στις απόπειρες κλεισίματος του HDP και τις αυξανόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του HDP στην Άγκυρα, η Günay επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τον διορισμό του Sahap Kavcıoğlu ως τέταρτου κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, σε λιγότερο από 20 μήνες. «Αυτοί που ισχυριζόταν ότι μεγαλώνουν την οικονομία της χώρας, στην πραγματικότητα καταστρέφουν τους πόρους της Κεντρικής Τράπεζας, καταστρέφουν την οικονομία, και ποδοπατούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες», δήλωσε η Γκιουνάι.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα ζήτημα με το οποίο μπορούν να κατηγορήσουν το HDP»

Αναφερόμενη στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να επιστρέψει το κατηγορητήριο σχετικά με το κλείσιμο του κόμματος, η Γκιουνάι εξήγησε ότι "Δεν υπάρχει ούτε ένα ζήτημα για το οποίο να μπορούν να κατηγορήσουν νομικά το HDP. Γι' αυτό εκτέθηκαν καθώς ετοίμασαν το κατηγορητήριο με αβάσιμους ισχυρισμούς. Γνωρίζουμε ότι οι εισαγγελείς που κίνησαν την αγωγή εναντίον μας το έκαναν κατόπιν κυβερνητικής εντολής.

«Η αγωγή απέχει πολύ από το να είναι ένα σοβαρό νομικό έγγραφο. Στην τρέχουσα διαδικασία, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε αυτήν την αγωγή και αρνήθηκε να είναι εταίρος αυτού του εγκλήματος», δήλωσε η εκπρόσωπος του HDP.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει νέο κλίμα έντασης»

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης για τη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, η Γκιουνάι δήλωσε, «Σχετικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ και του Σχεδίου Ανάπτυξης του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα γραμμή υψηλής έντασης. Τι λέει ακριβώς η κυβέρνηση; Λέει ότι αν ο Ερντογάν το επιθυμεί, μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς από το Μοντρέ. Το Μοντρέ αντανακλά τη βούληση 84 εκατομμυρίων πολιτών. Είναι απαράδεκτο να σέρνεται η χώρα στα πρόθυρα ενός νέου πολέμου με μία μόνο υπογραφή του Ερντογάν, ο οποίος δεν μπορεί καν να συνειδητοποιήσει τα διπλωματικά αποτελέσματα των πράξεών του».

«Η Τουρκία αυξάνει την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας»

Η Γκιουνάι εξέφρασε επίσης την άποψη ότι: «Δεν ήταν αρκετό να στείλουν τα πλοία τους στη θάλασσα της Μεσογείου και του Αιγαίου, τώρα στέλνουν τα πλοία στο Μαρμαρά και τον Εύξεινο Πόντο».

Αντί να προάγει την περιφερειακή ειρήνη, η Γκιουνάι παρατήρησε ότι: «Η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει τις χώρες της περιοχής. Η κυβέρνηση αυξάνει την ένταση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, πράξεις που βασίζονται στα εγωιστικά της συμφέροντα στον Εύξεινο Πόντο, όπως ακριβώς κάνει στη Συρία και τη Λιβύη», είπε.

Η Γκιουνάι τέλος κάλεσε τις τουρκικές αρχές να ακούσουν τα αιτήματα των κρατουμένων που απεργούν. «Η απομόνωση που επιβλήθηκε στον κ. Οτσαλάν πρέπει να τερματιστεί. Ωστόσο, προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια και σκηνοθέτησαν μια τηλεφωνική κλήση με τον κ. Οτσαλάν, που δεν μπορεί καν να θεωρηθεί έγκυρη τηλεφωνική κλήση. Δεν ξεχάσαμε τους ανθρώπους που πέθαναν στις προηγούμενες απεργίες πείνας. Όλες οι ζωές έχουν σημασία».

«Οι άρρωστοι κρατούμενοι πρέπει να απελευθερώνονται επειγόντως και να υποβάλλονται σε θεραπεία υπό ανθρώπινες συνθήκες. Είναι κρίμα το γεγονός πως κάποιο κρατούμενοι αρνούνται να φάνε ζητώντας να απελευθερωθούν οι άρρωστοι συγκρατούμενοί τους».