Η Φωνή των Κούρδων υπέρ του δίκαιου αγώνα των Αρμενίων

Η Φωνή των Κούρδων υπέρ του δίκαιου αγώνα των Αρμενίων

Η Φωνή των Κούρδων υπέρ του δίκαιου αγώνα των Αρμενίων

Η Φωνή των Κούρδων υπέρ του δίκαιου αγώνα των Αρμενίων

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ξεκάθαρα και ιστορικά μια Αρμένικη περιοχή. Η συντριπτική πλειοψηφία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι Αρμένιοι, ενώ η περιοχή διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την Αρμενία.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δημιουργήθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ και τον Στάλιν, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και κατόπιν συνεννόησης των δύο ηγετών, οι Σοβιετικοί παραχώρησαν στην περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν την περιοχή στην οποία κατοικούσαν ως επί το πλείστον Αρμένιοι. Την ίδια πρακτική είχε επιδείξει και η Αγγλία, στην προσπάθειά της να ορίσει τις ζωές των λαών στην περιοχή, μέσω της πρακτικής του «διαίρει και βασίλευε». Επιπλέον, η επικίνδυνη και έκρυθμη γεωγραφία της σημερινής περιοχής έχει τις ρίζες της στα τουρκικά εγκλήματα και τη γενοκτονία κατά των Αρμενίων.

Έκτοτε, ο κυρίαρχος λαός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αρνούμενος να υποκύψει στις αυθαίρετες γεωγραφικές χαράξεις των μεγάλων δυνάμεων, διεξήγε συνεχή ανταρτοπόλεμο για την ελευθερία του.

Το 1988 η βουλή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ψήφισε την ένωση της περιοχής με την Αρμενία, αλλά αντιμετώπισε την αντίσταση των Σοβιετικών. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, στο δημοκρατικό δημοψήφισμα του 1991 οι κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ψήφισαν για εθνική κυριαρχία, πετυχαίνοντας την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Αυτή η πράξη ελευθερίας και αυτοδιάθεσης, προκάλεσε την ένοπλη επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν και την επακόλουθη άμυνα της περιοχής και των πληθυσμών από την Αρμενία. Ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων τερματίστηκε το 1994 κατόπιν Ρωσικής διαμεσολάβησης.

Η κατάσταση παραμένει έντονη από το 2018, όταν το Αζερμπαϊτζάν μετέφερε στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, δυναμιτίζοντας την κατάσταση.

Μετά την εισβολή των Αζέρων που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες, και η οποία συνοδεύτηκε από ανελέητο βομβαρδισμό κατά αμάχων, η Φωνή των Κούρδων αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να σταθεί στο πλευρό των Αρμενίων οι οποίοι μάχονται για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση.

Η δικτατορική κυβέρνηση του Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν, δεν απειλεί μόνο την ελευθερία των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά με τις πλάτες και την παρότρυνση της ιμπεριαλιστικής και πολεμοχαρούς Τουρκίας, εξαπολύει πλέον επιθέσεις κατά της ακεραιότητας και της ίδιας της Αρμενίας. Επιθέσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και θηριωδίες, όπως απειλές για βομβαρδισμούς πυρηνικών εργοστασίων εντός της Αρμενίας.

Η Τουρκία ενώ ξεκίνησε ως υποκινητής και ηθικός αυτουργός, με την αποστολή ακραίων μισθοφόρων τζιχαντιστών - τρομοκρατών από τη Συρία στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών, αναδεικνύεται σε ρόλο πρωταγωνιστή στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται κατά της Αρμενίας.

Όπως και οι Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, έτσι και εμείς οι Κούρδοι, γνωρίζουμε πολύ καλά τις διαχρονικά γενοκτόνες και βάρβαρες πολιτικές της Άγκυρας, και μπορούμε να τις αναγνωρίζουμε παρά την τουρκική προπαγάνδα. Για τον λόγο αυτό, καταδικάζουμε απερίφραστα τις θηριωδίες των Αζέρων κατά των Αρμενίων, οι οποίες υποκινούνται και στηρίζονται από τον τουρκικό ιμπεριαλισμό, και στεκόμαστε δίπλα στον Αρμενικό λαό, στον αγώνα του για δικαιοσύνη, ειρήνη και ελευθερία.