Ενώ ένας από τους δράστες της απόπειρας δολοφονίας κατά των Κούρδων ηγετών στο Βέλγιο κυκλοφορεί ελεύθερος στη Γαλλία, ένας ακόμη Κούρδος πρόσφυγας παραδόθηκε στην Τουρκία.

Ενώ δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Zekeriya Çelikbilek, μέλος της τουρκικής ομάδας δολοφονίας που καταδικάστηκε πρόσφατα στο Βέλγιο, η Γαλλία παρέδωσε αρκετούς Κούρδους πρόσφυγες στο τουρκικό κράτος τους τελευταίους μήνες.

Το Δημοκρατικό Κουρδικό Συμβούλιο της Γαλλίας (CDK-F) δήλωσε ότι ο Κούρδος ακτιβιστής Mehmet Kopal απελάθηκε στις 9 Απριλίου 2024 και καταδίκασε έντονα αυτή την πρακτική.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο Κούρδος ακτιβιστής Firaz Korkmaz απελάθηκε και συνελήφθη.

“Αυτή η απέλαση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των γαλλικών και τουρκικών αρχών και είναι απαράδεκτη και αντίθετη με τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες”, ανέφερε το CDK-F.

“Η Γαλλία, μια χώρα γνωστή για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει οργανώσει σκόπιμα αυτή την απέλαση, έχοντας πλήρη επίγνωση των απάνθρωπων συνεπειών και των μακρών χρόνων φυλάκισης που περιμένουν τον Μεχμέτ Κοπάλ στην Τουρκία. Το γεγονός ότι τα τουρκικά ΜΜΕ καλωσόρισαν αυτήν την απέλαση αποκαλύπτει τη μακρά στέκεται στενή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας και αποτελεί θέμα μεγάλης ανησυχίας», δήλωσε το CDK-F, σημειώνοντας ότι ανησυχούν επίσης από τις αναφορές ότι ένας άλλος Κούρδος ακτιβιστής, ο Serhat Gültekin, θα απελαθεί σύντομα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: “Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτές τις αδικίες. Απαιτούμε από τις γαλλικές αρχές να θέσουν αμέσως τέλος σε αυτές τις πρακτικές, οι οποίες είναι αντίθετες με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της Δημοκρατίας. Καλούμε σε διεθνή αλληλεγγύη και επείγουσα δράση για την προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Κούρδων ακτιβιστών στη Γαλλία. Το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο στη Γαλλία παραμένει προσηλωμένο στον αγώνα για δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα ανέχεται πλέον την απέλαση Κούρδων ακτιβιστών στην Τουρκία.”

Ενώ η Γαλλία απελαύνει Κούρδους πρόσφυγες έναν προς έναν, οι δράστες απόπειρες δολοφονίας και δολοφονιών κατά Κούρδων δεν διώκονται με κανέναν τρόπο.

Μεταξύ αυτών είναι ο Zekeriya Çelikbilek, ο οποίος συμμετείχε σε απόπειρα δολοφονίας το 2017 κατά του συμπροέδρου του KONGRA GEL Remzi Kartal και του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK Zübeyir Aydar. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Point, ο Çelikbilek ζει στην πόλη Reims και ταξιδεύει ελεύθερα χωρίς να κάνει καμία αλλαγή στην καθημερινότητά του.

Ένα βελγικό δικαστήριο καταδίκασε πρόσφατα τους αξιωματικούς της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Zekeriya Çelikbilek και Yakup Koç σε φυλάκιση πέντε ετών έκαστος για την υπόθεση της δολοφονίας. Ο Yakup Koç, ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής της ομάδας, έχει καταφύγει στην Τουρκία, ενώ ο Chelikbilek ζει στη Γαλλία. Πολλές πηγές επισημαίνουν ότι ο Τσελικμπιλέκ εργαζόταν και για τη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Guillaume Perrier και Laure Marchand δημοσίευσαν έκθεση με τίτλο «Η Γαλλία συγκαλύπτει τα εγκλήματα των τουρκικών υπηρεσιών;». Ο Τσελικμπιλέκ έχει καταδικαστεί στο Βέλγιο και είναι ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση του 2013 κατά την οποία δολοφονήθηκαν τρεις κούρδισεςγω τγβ επαναστάτριες και ζει στη Ρεμς. «Ο 55χρονος άνεργος ηλεκτρολόγος καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο από το Εφετείο των Βρυξελλών σε 5 χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση εγκληματικής οργάνωσης να διαπράξει φόνο», θυμάται ο Perrier στον λογαριασμό του X.

Ο δημοσιογράφος τόνισε την «αδιαμφισβήτητη» σχέση του Τσελικμπιλέκ με τη ΜΙΤ και μοιράστηκε τα εξής: «Ο Τσελικμπιλέκ ανακρίθηκε τέσσερις ή πέντε φορές από τη γαλλική δικαιοσύνη τους τελευταίους μήνες. Ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στην αστυνομία, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την τριπλή δολοφονία τον Ιανουάριο του 2013. παραδέχτηκε ότι συνεργάστηκε με μια υπηρεσία για την απόκτηση άδειας παραμονής στη Γαλλία. Το 2018, μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα στην υπόθεση, ένας άνδρας με το παρατσούκλι “Petit Oiseau”, πήρε επίσης συνέντευξη και ισχυρίστηκε ότι ο Çelikbilek εργαζόταν για τη γαλλική αστυνομία. Δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για τον Çelikbilek από την καταδίκη του κατόπιν έφεσης στο Βέλγιο την 1η Φεβρουαρίου 2024. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Jan Fermon, είναι πολύ ασυνήθιστο να μην έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης».

2024-04-11T00:38:15+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top