Έκθεση του ΟΗΕ για τη Λιβύη: Η Τουρκία αντιμέτωπη με κατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου»
Έκθεση του ΟΗΕ για τη Λιβύη: Η Τουρκία αντιμέτωπη με κατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου»
- Date: 10 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα
- Date: 10 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα
Έκθεση του ΟΗΕ για τη Λιβύη: Η Τουρκία αντιμέτωπη με κατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου»
Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών υποδεικνύει ότι η Τουρκία μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δολοφονία αμάχων σε επιθέσεις με drones στη Λιβύη, ενώ έχει επίσης ταυτοποιηθεί ως δράστης στην στρατολόγηση παιδιών ως μαχητών.
Η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ως ύποπτη για τη δολοφονία άοπλων πολιτών και ως δράστης στην στρατολόγηση παιδιών ως μαχητών στη Λιβύη, σε έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNHRC) από τη διεθνή αποστολή για τη διερεύνηση των γεγονότων.
Η έκθεση της Ανεξάρτητης Αποστολής για τη Λιβύη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την UNHRC, υποδεικνύει ότι η Τουρκία μπορεί να έπαιξε ρόλο στις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) που στόχευαν άοπλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών στις 3 Ιουνίου 2020, οι οποίες άφησαν 12 νεκρούς , με έμφαση ότι η επίθεση ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων (IHL) και με έγκλημα πολέμου.
Η έκθεση καταλήγει επίσης ότι υπάρχουν στοιχεία πως η Τουρκία διευκόλυνε, από τα τέλη του 2019, τη στρατολόγηση παιδιών από τη Συρία μεταξύ 15 και 18 ετών για να πολεμήσουν μαζί με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) ενάντια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), με αντάλλαγμα χρηματική πληρωμή.
Δολοφονίες αμάχων
Ο ισχυρισμός σχετικά με τις «επιθέσεις με UAV» τοποθετήθηκε στην υποενότητα «Παραβάσεις, καταχρήσεις και εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ποινικό δίκαιο» στην έκθεση.
Ενώ αναφέρεται ότι οι επιθέσεις με UAV «σκόπιμα στρέφονταν εναντίον μεμονωμένων πολιτών που δεν συμμετείχαν άμεσα σε εχθροπραξίες, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υποδεικνύεται ότι υπάρχουν επίσης εύλογοι λόγοι πως η επίθεση θα μπορούσε να αποδοθεί στο GNA: «Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση, το GNA ειδοποίησε τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή του Qasr Bin Ghashir καθώς θα πραγματοποιούνταν βομβαρδισμοί. Και τα όπλα αλλά και το UAV από τα οποία εκτοξεύθηκαν χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως από το GNA στην ίδια περιοχή.
«Υπάρχουν αναφορές ότι η Τουρκία υπέγραψε με το GNA μνημόνιο συμφωνίας για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία. Τα όπλα και τα UAV που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατασκευάστηκαν στην Τουρκία».
«Το UAV που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε εντοπιστεί προηγουμένως σε στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις της Λιβύης στις οποίες είχε πρόσβαση η Τουρκία και η απόσταση μεταξύ αυτών των βάσεων και του Qasr Bin Ghashir εμπίπτει στην εμβέλεια του UAV. Ωστόσο, ο ακριβής ρόλος που έπαιξε η Τουρκία σε αυτήν την επίθεση, εάν υπήρχε, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί».
Παιδιά μαχητές που στρατολογούνται από την Τουρκία
Ο τελευταίος ισχυρισμός, στο υποτμήμα της έκθεσης με τον τίτλο «Παιδιά και ανήλικοι», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία μπορεί να έχει παραβιάσει την υποχρέωσή της βάσει του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με τη συμμετοχή παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις (OPAC).
Η Τουρκία κατηγορήθηκε ως δράστης στην στρατολόγηση παιδιών ως μαχητών: «Τα στοιχεία έδειξαν ότι από τα τέλη του 2019, η Τουρκία διευκόλυνε την στρατολόγηση παιδιών από τη Συρία μεταξύ 15 και 18 ετών για να πολεμήσουν μαζί με το GNA έναντι του LNA με αντάλλαγμα την πληρωμή.
«Αυτά τα παιδιά - μισθοφόροι χρησιμοποιήθηκαν για διαφορετικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων σε μονάδες μάχης και σε βοηθητικούς ρόλους, όπως φύλαξη χώρων και περιοχών. Πολλά εξ αυτών φυλακίστηκαν επειδή δεν υπάκουαν και μερικά από αυτά τραυματίστηκαν».
Η Ανεξάρτητη αποστολή διερεύνησης γεγονότων για τη Λιβύη είχε εντολή να «καθορίσει, με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο, τα γεγονότα και τις συνθήκες της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη Λιβύη, να τεκμηριώσει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (IHRL) σε όλα τα μέρη στη Λιβύη από τις αρχές του 2016 και να διατηρηθούν τα αποδεικτικά στοιχεία με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι δράστες των παραβιάσεων και των καταχρήσεων θα λογοδοτήσουν».
Αφήστε ένα σχόλιο