“Άμαχοι έχουν επίσης σκοτωθεί σε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές που ταιριάζουν σε ένα μοτίβο επιθέσεων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τέτοιες επιθέσεις μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου”, ανέφερε στην τελευταία της έκθεση η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία.

Η Συρία βιώνει αυτήν τη στιγμή ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας, προειδοποίησε η Εξεταστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία σε μια ολοκληρωμένη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης, η λεπτομερής έκθεση περιγράφει σχολαστικά μια ανησυχητική κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη τη Συρία, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιθέσεις σε αμάχους και σε κρίσιμες υποδομές – ενέργειες που πιθανώς ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Το κύριο επίκεντρο της έκθεσης είναι οι εντατικοποιημένες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία. Η Επιτροπή καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες στέρησαν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους από νερό και ηλεκτρισμό, κατά σαφή παραβίαση των καθιερωμένων ανθρωπιστικών κανόνων, καθώς και στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές σε αμάχους.

«Πολίτες έχουν επίσης σκοτωθεί σε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές που ταιριάζουν σε ένα μοτίβο τουρκικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τέτοιες επιθέσεις μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε η Επιτροπή.

Η σύγκρουση στη Συρία παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, που χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή πολλών παραγόντων. Η συριακή κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από συμμάχους όπως η Ρωσία και το Ιράν, πολεμά διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης, ορισμένες από τις οποίες υποστηρίζονται από δυτικές χώρες. Η παρουσία εξτρεμιστικών ομάδων όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα προσθέτει περαιτέρω επίπεδα πολυπλοκότητας.

Επιπλέον, η έκθεση τόνισε την αύξηση των εντάσεων μεταξύ ξένων στρατών που δραστηριοποιούνται στη Συρία, μεταξύ άλλων από το Ισραήλ, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εγείροντας ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Η έκθεση ζητούσε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τον Διεθνή Αμερόληπτο και Ανεξάρτητο Μηχανισμό (IIIM), έναν οργανισμό που ιδρύθηκε το 2016 με εντολή να συλλέγει, να διατηρεί και να αναλύει αποδεικτικά στοιχεία διεθνών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη Συρία, προς διευκόλυνση της επιδίωξης της δικαιοσύνης.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεσή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στις 18 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεση δράση για την ανακούφιση του πόνου του συριακού λαού.