Κούρδοι ακτιβιστές που κρατούν αγρυπνία μπροστά από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη από το 2021 κατήγγειλαν την απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά παράβαση όλων των νόμων.

Αγρυπνία από τη Δημοκρατική Κουρδική Κοινότητα στην Ελβετία λαμβάνει χώρα μπροστά από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη από τις 25 Ιανουαρίου 2021. Κάθε Τετάρτη, ακτιβιστές πραγματοποιούν διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών για να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη  Αμπντουλάχ Οτσαλάν . Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Dem dema azadiye» [Ώρα για την Ελευθερία] και στρέφεται κατά της απομόνωσης του Κούρδου ηγέτη στην τουρκική φυλακή Imrali, τις τουρκικές κατοχικές επιθέσεις στο Κουρδιστάν, τις σφαγές που διαπράχθηκαν σε κουρδικά εδάφη και η σιωπή του ΟΗΕ.

Η σημερινή αγρυπνία ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή αποτίοντας φόρο τιμής στον Deniz Cevdet Bülbün, ο οποίος έχασε τη ζωή του ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Δευτέρας στην αντιπροσωπεία του KNK (Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν) στο Hewler (Erbil), στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ (KRI).

Μιλώντας εδώ, ο Δρ. Thoreau Redcrow, συμπρόεδρος του Κουρδικού Κέντρου Σπουδών – KCS, μίλησε για την παράνομη μεταχείριση του κουρδικού λαού και του ηγέτη του από το τουρκικό κράτος. 

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, ο Thoreau Redcrow είπε: «Τα τελευταία 24 χρόνια, ο Abdullah Öcalan κρατήθηκε σε απομόνωση στο νησί Imrali, κάτι παρόμοιο με τον τρόπο που έκανε η Αφρική το απαρτχάιντ με τον Nelson Mandela στο νησί Robben. Είναι διεθνές έγκλημα ο τρόπος που το τουρκικό κράτος συνεχίζει να κρατά τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε απομόνωση. Δεν παραβιάζουν μόνο το τουρκικό δίκαιο, αλλά και το δίκαιο της ΕΕ, το δίκαιο του ΟΗΕ και βασικά κάθε νόμο στον πολιτισμένο κόσμο που λέει ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε έναν άνθρωπο σε πλήρη απομόνωση από την οικογένειά του, από τους δικηγόρους του και από την επαφή με τον έξω κόσμο. ”

Ο Redcrow μίλησε επίσης για τις θηριωδίες του τουρκικού κράτους εναντίον του κουρδικού λαού, δηλώνοντας: «Δεν μεταβαίνετε από μια μικρή χούφτα ανθρώπων σε έναν πολύ μεγάλο αντάρτικο στρατό εκτός εάν το κράτος καταπιέζει εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι το τουρκικό κράτος που έκαψε τέσσερις χιλιάδες κουρδικά χωριά, έθεσε εκτός νόμου την κουρδική γλώσσα, κακοποίησε τα παιδιά των Κούρδων, βίασε Κούρδισες γυναίκες, διέπραξε δεκάδες εγκλήματα πολέμου εναντίον πάνω από 20 εκατομμυρίων Κούρδων στο κατεχόμενο Βόρειο Κουρδιστάν, αυτό που αποκαλούν Νοτιοανατολική Τουρκία. Το κουρδικό κίνημα ελευθερίας είναι αποτέλεσμα της τουρκικής καταπίεσης και ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να διαπραγματευτεί και να τερματίσει τη βία στην Τουρκία και να λύσει το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία».

Μετά την ομιλία, οι ακτιβιστές γύρισαν την πλάτη τους στην έδρα του ΟΗΕ και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, φωνάζοντας συνθήματα που απαιτούσαν ελευθερία για τον Οτσαλάν.

 

2023-09-21T14:30:11+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top