Διοικητής του SDF: Ελπίζουμε ότι ο Μπάιντεν θα διορθώσει τα λάθη του Τραμπ

Διοικητής του SDF: Ελπίζουμε ότι ο Μπάιντεν θα διορθώσει τα λάθη του Τραμπ

Διοικητής του SDF: Ελπίζουμε ότι ο Μπάιντεν θα διορθώσει τα λάθη του Τραμπ

Διοικητής του SDF: Ελπίζουμε ότι ο Μπάιντεν θα διορθώσει τα λάθη του Τραμπ

Ο Γενικός Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Αμπντί , εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα "διορθώσει τα λάθη" του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al-Sharq Al-Awsat, ο Διοικητής Αμπντί κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να υιοθετήσει μια «νέα στρατηγική» για την ενίσχυση του αμερικανικού ρόλου στη Συρία, αποκαλύπτοντας ότι οι συναντήσεις του με αξιωματούχους του συνασπισμού στην περιοχή που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έδειξαν την πρόθεσή για επέκταση των παγκόσμιων επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας.

Κατηγόρησε «την τουρκική κατοχή του Ρας αλ-Αίν και της Ταλ Αμπιάτ (βορειοανατολική Συρία)» για την αναβίωση του ISIS, (...) ενώ τώρα το τουρκικό καθεστώς προσπαθεί να επεκτείνει τις κατοχικές δυνάμεις του και ανατολικά του Ευφράτη».

Σχετικά με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), ο στρατηγός Αμπντί επιβεβαίωσε ότι «το PKK είναι αδελφικό Κουρδικό κόμμα (...), αλλά δεν είμαστε μία ενωμένη οργάνωση. Εμείς (SDF) έχουμε την δυνατότητα να λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις, .. ακολουθούμε σαφή στρατηγική και εργαζόμαστε αποκλειστικά στη Συριακή αρένα. Πιστεύουμε όμως απόλυτα στην ιδεολογία και το σχέδιο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για ένα δημοκρατικό έθνος."

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό, ο Αμπντί θεωρεί «ιδιαίτερα προβληματική τη νοοτροπία του συριακού καθεστώτος το οποίο επιδιώκει να γυρίσει πίσω τη χώρα στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από το 2011, μέσω της προσπάθειάς της να καλλιεργήσει αραβο-κουρδικές διαφωνίες και έριδες», αναγνωρίζοντας αυτή την στάση ως βασικό εμπόδιο για την έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου.

«Το SDF διατηρεί την ισορροπία ανατολικά του Ευφράτη μέσω των επαφών μας με όλες τις πλευρές. Η Ρωσία συντονίζεται μαζί μας για την ανάπτυξη και τη δημιουργία βάσεων, περιπολιών και στρατιωτικών κέντρων».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Άμπντι εξέφρασε την ετοιμότητα να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε κοινό στρατιωτικό σώμα της Συρίας το οποίο "θα σεβαστεί την ιδιωτική μας ζωή", και εφόσον δεν διαθέτει θρησκευτικό ή εθνοτικό υπόβαθρο και δεν υπάγεται σε ξένες δυνάμεις.