Δικηγόροι από το Koye δήλωσαν ότι οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους στο Σένγκαλ (Shengal) και στο Νότιο Κουρδιστάν ήταν αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Οι τουρκικές επιθέσεις κατά του Σένγκαλ (Shengal) και του Νοτίου Κουρδιστάν σε συνεργασία με το KDP συνεχίζουν να παραβιάζουν την κυριαρχία των ιρακινών εδαφών. Δικηγόροι από το Koye μίλησαν στο RojNews για τις ολοένα και πιο συνεχιζόμενες επιθέσεις.

Ο δικηγόρος Riyaz Heme Emin επέστησε την προσοχή στη σιωπή της ιρακινής κυβέρνησης και είπε: «Το Ιράκ δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά του και την κυριαρχία του, ενώ το τουρκικό κράτος επιτίθεται στον άμαχο πληθυσμό παραβιάζοντας τα ιρακινά σύνορα».

Ο Εμίν δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος εισήλθε ελεύθερα και βομβάρδισε τα εδάφη του Ιράκ και την περιοχή του Κουρδιστάν για χρόνια. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν διεθνείς νόμοι και συμφωνίες που επιτρέπουν αυτές τις επιθέσεις από το τουρκικό κράτος, το οποίο ωστόσο επιβάλλει την κυριαρχία του στο Ιράκ».

Ο δικηγόρος Huner Heme Emin τόνισε ότι οι επιθέσεις στο Shengal (Sinjar) ήταν ενάντια σε όλους τους νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα και σημείωσε ότι το Ιράκ μπορεί να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια κατά των παραβιάσεων του τουρκικού κράτους.

Σε μια αναφορά στα δικαιώματα των εθνών στο ιρακινό σύνταγμα, ο Χούνερ είπε: «Σύμφωνα με το ιρακινό σύνταγμα, όλα τα έθνη έχουν δικαίωμα προστασίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους επιτεθεί».

Ο δικηγόρος Sirud Shaxistani επεσήμανε τη σιωπή του Ιράκ και είπε: «Το ιρακινό κράτος θα έπρεπε να είχε λάβει σοβαρή στάση ενάντια στις επιθέσεις, καθώς η κυριαρχία της περιοχής του Κουρδιστάν εξαρτάται από το Ιράκ. Η κυβέρνηση της Περιφέρειας του Κουρδιστάν δεν πρέπει να μείνει σιωπηλή απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις και πρέπει πάντα να στέκεται ενάντια στην επιθετικότητα και την κατοχή γειτονικών χωρών».

Τονίζοντας ότι η ιρακινή κυβέρνηση δεν μπορούσε να προστατεύσει το Σενγκάλ (Shengal) , ο Σαξιστάνι κατέληξε: «Το Ιράκ και η περιοχή του Κουρδιστάν πρέπει να προστατεύσουν το Σενγκάλ (Shengal) , αλλά και οι δύο πλευρές παραμένουν αδιάφορες για τα δεινά του λαού εκεί».

2023-06-19T20:56:41+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top