Μετά από επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε κέντρο αποκατάστασης τραυματιών πολέμου στο Qamishli (Qamişlo), εκτεταμένες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε διάφορες πόλεις της βόρειας και ανατολικής Συρίας υπό την ηγεσία των Κούρδων, καταδικάζοντας την τουρκική επιθετικότητα.

Σε απάντηση σε επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε κέντρο αποκατάστασης τραυματιών πολέμου στο Qamishli (Qamişlo), εκτεταμένες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε διάφορες πόλεις της βόρειας και ανατολικής Συρίας υπό την ηγεσία των Κούρδων, καταδικάζοντας την τουρκική επιθετικότητα.

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε κέντρο αποκατάστασης τραυματισμένων μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στο Καμισλί την Κυριακή, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς και σκοτώνοντας δύο διοικητές των Μονάδων Προστασίας Γυναικών (YPJ). Το κέντρο, που λειτουργεί από το 2020, βοηθά τους τραυματίες στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Το κέντρο και η YPJ καταδίκασαν την επίθεση, επικρίνοντας τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας και κατηγορώντας την Τουρκία ότι επιδιώκει εκδίκηση για την ήττα του ISIS από τις κουρδικές δυνάμεις.

Στο Qamishli, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το στοχευμένο κέντρο αποκατάστασης. Ο Mehsûm Hesen, Συμπρόεδρος του Συμβουλίου των Οικογενειών των Μαρτύρων, και η Hêvî Seyîd από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Γυναικείου Συμβουλίου των Οικογενειών των Μαρτύρων στο  Τζιζίρα (Jazira) έκαναν δηλώσεις στα κουρδικά και τα αραβικά.

Είπαν ότι το τουρκικό κράτος απειλείται από τα επιτεύγματα της Επανάστασης της Ροζάβα και έτσι επιχειρεί να διαταράξει την ειρήνη.

«Το τουρκικό κράτος κατοχής στοχεύει τις υποδομές μας. Σήμερα, έχουν βάλει στο στόχαστρο τους τραυματίες πολέμου μας που υπερασπίστηκαν τον λαό από την τρομοκρατία του ISIS», δήλωσαν, επικρίνοντας τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας και προτρέποντας τους αρμόδιους θεσμούς να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις και τα εγκλήματά πολέμου .

Οι εκπρόσωποι τόνισαν επίσης τον συνεχιζόμενο αγώνα «για την υπεράσπιση των επιτευγμάτων των μαρτύρων και τον αγώνα για την ελευθερία του Rêber Apo».

Στην Çilaxa, το τοπικό Συμβούλιο των Οικογενειών των Μαρτύρων διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία οι ομιλητές τόνισαν τον εγκληματικό χαρακτήρα των επιθέσεων και ζήτησαν τον τερματισμό των τουρκικών επιθέσεων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Στην αυτοδιοικούμενη περιοχή Şêxmeqsûd του Χαλεπίου, το Συμβούλιο των Οικογενειών των Μαρτύρων και η Ομοσπονδία Τραυματιών Πολέμου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία Μαρτύρων, καλώντας τον διεθνή συνασπισμό, τον ΟΗΕ και τους διεθνείς νομικούς θεσμούς να πιέσουν την Τουρκία να να σταματήσει τις εγκληματικές επιθέσεις.

Στο Dêrik συγγενείς των πεσόντων συγκεντρώθηκαν λίγο μετά την επίθεση για να διαμαρτυρηθούν. Θεώρησαν εν μέρει υπεύθυνο τον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS λόγω της σιωπής του. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στον προσφυγικό καταυλισμό Newroz από το τοπικό Συμβούλιο Οικογενειών των Μαρτύρων.

Το 2020, η Ομοσπονδία των Τραυματιών Πολέμου στη Βόρεια και Ανατολική Συρία άνοιξε το κέντρο στο Qamishli για να εξασφαλίσει τις ιατρικές και άλλες ανάγκες των τραυματιών πολέμου. Το κέντρο επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση των τραυματιών από τον πόλεμο στους θεσμούς στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, με 22.000 ανθρώπους στην περιοχή να έχουν υποστεί μόνιμους τραυματισμούς στον αγώνα κατά του ISIS και στην αντίσταση στις επιθέσεις της τουρκικής κατοχής.