Αντιπροσωπείες της ΕΕ: Οι άνθρωποι της Αυτόνομης Διοίκησης προστατεύουν την περιοχή παρά τις δυσκολίες

Αντιπροσωπείες της ΕΕ: Οι άνθρωποι της Αυτόνομης Διοίκησης προστατεύουν την περιοχή παρά τις δυσκολίες

Αντιπροσωπείες της ΕΕ: Οι άνθρωποι της Αυτόνομης Διοίκησης προστατεύουν την περιοχή παρά τις δυσκολίες

Αντιπροσωπείες της ΕΕ: Οι άνθρωποι της Αυτόνομης Διοίκησης προστατεύουν την περιοχή παρά τις δυσκολίες

Μέλη δύο ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών επισκέφθηκαν τη βορειοανατολική Συρία για να συζητήσουν με την Αυτόνομη Διοίκηση και να ενημερωθούν για την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί. Ένας Φινλανδός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι της Αυτόνομης Διοίκησης προστατεύουν την περιοχή παρά τις αντιξοότητες, αλλά υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Την περασμένη Πέμπτη, μία γερμανική και μία φινλανδική αντιπροσωπεία πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές επισκέψεις στη Ροζάβα. Κατά τη διήμερη επίσκεψη, οι δύο αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους αξιωματούχους της Αυτόνομης Διοίκησης και του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου.

Η φινλανδική αντιπροσωπεία περιλάμβανε τον Ειδικό Απεσταλμένο του Υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Yossi Tanner, και τον Προϊστάμενο της Μονάδας Προξενικής Βοήθειας στο Φινλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών, Antti Bonkonen.

Η γερμανική αντιπροσωπεία περιλάμβανε τον Διευθυντή Προξενικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Kurt George Stückel, και τον επικεφαλής του Γερμανικού Προξενικού Τμήματος Εξωτερικών, Manga Klis.

Οι δύο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν με τους αξιωματούχους της διοίκησης, εκπροσωπούμενοι από τους συμπρόεδρους του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων, Dania Ramadan, Abdel Karim Omar, και τους αναπληρωτές τους Aber Elia, Fanar Al-Kait, τον εκπρόσωπο τύπου της Διοίκησης Kamal Atef, και τον εκπρόσωπο της Αυτόνομη Διοίκησης στην Ευρώπη, Mizgin Ahmed.

Σε ξεχωριστή συνάντηση, η φινλανδική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο στην έδρα του συμβουλίου στο Καμισλί, όπου έγινε δεκτή από τη συμπροεδρεύουσα Amina Omar, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Sanharib Bersoum, και μέλη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων Nasreddin Ibrahim, and Ibrahim al-Talaj.”

Σύμφωνα με την Dania Ramadan και τον Ibrahim Al-Talaj, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν τα ζητήματα των περιφερειών της Αυτόνομης Διοίκησης, το διοικητικό τους σύστημα, αλλά και η παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού και οι επιθέσεις των μισθοφόρων του.

Οι δύο αντιπροσωπείες ενημερώθηκαν για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, τις πρόσφατες δραστηριότητες του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου και την ανάγκη συμμετοχής της Αυτόνομης Διοίκησης στην πολιτική διαδικασία, καθώς και στις συνεδριάσεις της Συνταγματικής Επιτροπής στην Γενεύη.

"Υπογραμμίσαμε την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή με φόντο τις τουρκικές επιθέσεις και τη διακοπή της παροχής νερού σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους στην πόλη Al-Hasaka και τα περίχωρά της, ενώ συζητήσαμε και το ζήτημα της δίκης των τζιχαντιστών μισθοφόρων του ISIS. "

Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο Ειδικός Απεσταλμένος για το Υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Yossi Tanner, επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι σκοπός της αποστολής στην περιοχή, ήταν η πραγματοποίηση συνομιλιών με την Αυτόνομη Διοίκηση έτσι ώστε να ενημερωθούν σχετικά με την κατάσταση των προσφυγικών καταυλισμών.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι λαοί της περιοχής προστατεύουν τους θεσμούς της Αυτόνομης Διοίκησης παρά τις προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες των καταυλισμών είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του για τις προσπάθειες των αρχών σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Ο Yossi Tanner εξήγησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεριάς της αντιπροσωπείας ειδικά για θέματα «αντιμετώπισης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας τώρα και στο μέλλον», με γνώμονα το καλό και την ασφάλεια όλων.