Αντιπροσωπεία της αυτόνομης διοίκησης της ΒΑ Συρίας επισκέπτεται τη Γαλλία

Αντιπροσωπεία της αυτόνομης διοίκησης της ΒΑ Συρίας επισκέπτεται τη Γαλλία

Αντιπροσωπεία της αυτόνομης διοίκησης της ΒΑ Συρίας επισκέπτεται τη Γαλλία

Αντιπροσωπεία της αυτόνομης διοίκησης της ΒΑ Συρίας επισκέπτεται τη Γαλλία

Συζητήθηκε η «λύση» για τη Συρία και η αναγνώριση της αυτόνομης διοίκησης της ΒΑ Συρίας.

Μια αντιπροσωπεία από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), της περιοχής που είναι επίσης γνωστή ως Ροζάβα, έφτασε στο Παρίσι στις 7 Ιουνίου πραγματοποιώντας συναντήσεις με Γάλλους πολιτικούς.

Η αντιπροσωπεία της AANES περιλαμβάνει τους: Hamdan Al-Abd, συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της AANES, Leila Mustafa, συμπρόεδρος του αστικού συμβουλίου της Ράκκας (Reqa), Gulistan Seydo, εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Ροζάβα,  Ebdulselam Mistefa, εκπρόσωπος της AANES στην Ευρώπη και Xalid İsa, εκπρόσωπος της AANES στη Γαλλία.

Η αντιπροσωπεία της AANES είχε συζητήσεις με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Γαλλικού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον John Louis Borlange, και ασχολήθηκε με μια εκτεταμένη ατζέντα - συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για μια «λύση» για την κρίση στη Συρία, τον ρόλο της Γαλλίας και των ευρωπαϊκών κρατών στην επίτευξη «λύσης» στη Συρία, το θέμα της επίσημης «αναγνώρισης» της AANES και τέλος, το ζήτημα των κρατουμένων μελών του ISIS και των οικογενειών τους.

Αναφερόμενος στον αγώνα του κουρδικού λαού, ο John Louis Borlange είπε ότι οι Κούρδοι «αγωνίζονται για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των Κούρδων και την ενότητα των λοιπών κοινοτήτων στη Συρία. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός δημοκρατικού, σταθερού κράτους, στο οποίο διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων».

Ο Αλ-Αμπντ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας για την υποστήριξη του προγράμματος της AANES, το οποίο προωθεί την ισότητα των λαών και σέβεται την πολυπολιτισμικότητα και τη θρησκευτική πολυμορφία. «Η επίσκεψή μας πραγματοποιήθηκε κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από τη Γαλλία. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα. Συζητήθηκαν πολλά θέματα που αποτελούν εμπόδιο στη Συρία και στη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας».

Η Leila Mustefa μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη Ράκκα και δήλωσε ότι οι «εργασίες ανασυγκρότησης» στη Ράκκα συνεχίζονται. «Πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες στη Ράκκα για να επιστρέψουν οι κάτοικοι της πόλης στη γη τους», είπε.

Έχοντας ιδρυθεί αρχικώς στη Ροζάβα (που σημαίνει «δυτικά» στα Κουρδικά, με την έννοια ότι αντιπροσωπεύει το δυτικό τμήμα ενός «Ευρύτερου Κουρδιστάν») το 2012 ως αποτέλεσμα των αγώνων των Κούρδων, η AANES κυβερνά επί του παρόντος σχεδόν το ένα τρίτο της Συρίας. Η διοίκηση έχει υιοθετήσει ένα ριζικά δημοκρατικό πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε από τον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, - γνωστό ως «δημοκρατικός συνομοσπονδισμός». Το σύστημα της AANES βασίζεται στην ελευθερία των γυναικών και στην ίση συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα πολιτικής εκπροσώπησης, καθώς και στην αυτονομία και τη συνεργασία των κοινοτήτων και των διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων.

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2021, η Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) συνέστησε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ «να αναγνωρίσει την AANES ως νόμιμη, τοπική κυβέρνηση».

Η έκθεση της Επιτροπής των ΗΠΑ κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιέσει την Τουρκία να ξεκινήσει την απόσυρσή της από την περιοχή. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει εκφράσει τις απόψεις της για τη Ροζάβα, αλλά η έκθεση της Επιτροπής των ΗΠΑ ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για να διευκρινίσει τη θέση της, ιδίως στο θέμα της «αναγνώρισης» της AANES.

Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την AANES, η αυτόνομη διοίκηση λειτουργεί ως η μόνη αρμόδιο διοικητική αρχή στην περιοχή, καθώς αρκετές περιοχές στη βορειοανατολική Συρία ψήφισαν τον Μάρτιο του 2016 υπέρ της ένωσης σε ένα αυτοδιοικούμενο σύστημα. το οποίο θα επιδιώκει αυτονομία εντός της Συρίας.

Έχοντας λάβει επαίνους για τη δέσμευσή της στον πλουραλισμό, την ισότητα των φύλων και την άμεση δημοκρατία, η AANES συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, ειδικά από την Τουρκία (η οποία έχει επανειλημμένα επιτεθεί στη ΒΑ Συρία), το ISIS και την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.