Αμερικανός γερουσιαστής ζητά κυρώσεις στην Τουρκία για πιθανές επιχειρήσεις της στη βορειοανατολική Συρία

Αμερικανός γερουσιαστής ζητά κυρώσεις στην Τουρκία για πιθανές επιχειρήσεις της στη βορειοανατολική Συρία

Αμερικανός γερουσιαστής ζητά κυρώσεις στην Τουρκία για πιθανές επιχειρήσεις της στη βορειοανατολική Συρία

Αμερικανός γερουσιαστής ζητά κυρώσεις στην Τουρκία για πιθανές επιχειρήσεις της στη βορειοανατολική Συρία

Η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας συνεχίζει να κλιμακώνεται λόγω των στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας κατά της βορειοανατολικής Συρίας και το Αμερικανικό Κογκρέσο ενδέχεται να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση εάν ο Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές του, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός γερουσιαστής, Κρις Βαν Χόλεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία εάν η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόσει τις απειλές της για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν την Τρίτη στο Al-Monitor.

«Πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε ο Βαν Χόλεν, προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος είναι πραγματικός» μιας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας συνεχίζει να κλιμακώνεται λόγω των στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας κατά της βορειοανατολικής Συρίας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «απέτρεψε αθόρυβα αλλά δυναμικά» μια τέτοια εισβολή κατά των Κούρδων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα τους αποσπούσε την προσοχή από τις επιχειρήσεις κατά του ISIS , σύμφωνα με τον Βαν Χόλεν. Ωστόσο, το Κογκρέσο θα μπορούσε να λάβει πιο σκληρή στάση εάν ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές του, πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Λόγω των απειλών της Τουρκίας κατά της βορειοανατολικής Συρίας και της απροθυμίας της χώρας να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Βαν Χόλεν χαρακτήρισε την Άγκυρα ως «κατά βάση, όχι πιστό σύμμαχο».

Μετά τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2022 κατά της βορειοανατολικής Συρίας, οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ανοιχτά ότι οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις κατά των κουρδικών περιοχών θα συνεχίσουν αδιάκοπα και ότι μια νέα χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

Ο Μαζλούμ Αμπντί, Αρχηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι αναμένουν επιθέσεις από την Τουρκία πριν από τις επερχόμενες εκλογές. Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εισβολή στη βόρεια Συρία που ελέγχεται από τους Κούρδους ως μέσο για να ανακτήσει την εθνικιστική υποστήριξη που έχει χάσει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Αμπντί.

Ο Βαν Χόλεν είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραλάβει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ έως ότου εγκρίνει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία περιμένει τη σύναψη σχετικής συμφωνίας για την αγορά F-16, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

«Πρέπει να εργαστούμε με μεγαλύτερο συντονισμό με τους εταίρους μας στην ΕΕ και να εξετάσουμε, ενδεχομένως, διαφορετικά είδη κυρώσεων εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει την είσοδο (στο ΝΑΤΟ) της Φινλανδίας και της Σουηδίας», κατέληξε ο Βαν Χόλεν.