Ο Αμερικανός γερουσιαστής Rand Paul ηγήθηκε των προσπαθειών για να σταματήσει η πώληση F-16 στην Τουρκία εν μέσω συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, εισάγοντας ένα κοινό ψήφισμα στη Γερουσία για να εμποδίσει την προτεινόμενη πώληση.

Κοινό ψήφισμα για την απόρριψη μιας προτεινόμενης ξένης στρατιωτικής πώλησης στην τουρκική κυβέρνηση εισήχθη στη Γερουσία από τον Αμερικανό γερουσιαστή Ραντ Πολ. Το ψήφισμα, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, επιδιώκει να σταματήσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Η  πώληση  40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16  αξιας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, μαζί με μια σειρά άλλου αμυντικού εξοπλισμού, προωθήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στις 26 Ιανουαρίου. Η κίνηση ακολούθησε την επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους στο Ιράκ και τη Συρία, η πώληση υπόκειται σε έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Το κοινό ψήφισμα έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για περαιτέρω εξέταση. Η εισαγωγή του, ιδιαίτερα υπό το φως των γεωπολιτικών εντάσεων και των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ και τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.

Εν αναμονή της εξέτασης και πιθανής δράσης από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το αποτέλεσμα του ψηφίσματος παραμένει αβέβαιο.