Αμερικανή αξιωματούχος: Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας

Αμερικανή αξιωματούχος: Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας

Αμερικανή αξιωματούχος: Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας

Αμερικανή αξιωματούχος: Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας

Η αξιωματούχος της Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας (USCIRF) των ΗΠΑ, Nadine Maenza, συνέστησε στις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν στην πολιτική αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Στη δεύτερη επίσκεψή της στο Καμισλί, η επίτροπος της USCIRF, Nadine Maenza, πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματούχους της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), καθώς και εκπροσώπους ΜΚΟ και των πολιτικών κομμάτων.

Σε συνέντευξή της η Maenza απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την αμερικανική θέση όσον αφορά την Αυτόνομη Διοίκηση.

Η Maenza εξέφρασε την άποψη πως όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη βορειοανατολική Συρία τον Νοέμβριο του 2019, εξεπλάγη από τις συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας και ισότητας των φύλων και πως αυτό το δημοκρατικό μοντέλο οικοδόμησε μια τόσο ισχυρή διακυβέρνηση.

«Επιστρέψαμε στην Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ και κάναμε τολμηρές συστάσεις τον Απρίλιο του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος να ζητήσουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Βορειοανατολική Συρία, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η Τουρκία όταν εισέβαλε και κατέλαβε την περιοχή. Επίσης, προτείναμε να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ την Αυτόνομη Διοίκηση ως μια νόμιμη τοπική κυβέρνηση, να επεκτείνουν τις επαφές μαζί της και επίσης να άρουν τις κυρώσεις από τις περιοχές που διοικούνται από αυτήν στη Συρία», δήλωσε η Maenza.

«Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Αυτόνομη Διοίκηση»

Η Maenza τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους έχουν παρατηρήσει μεγάλη ανάπτυξη και υποστήριξη για την Αυτόνομη Διοίκηση στις ΗΠΑ. «Μία από τις βασικές συστάσεις που έκανε η Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ ήταν πως η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επεκτείνει τις επαφές της με την Αυτόνομη Διοίκηση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγνόησε την κυβέρνηση στην περιοχή κατά τις προηγούμενες επισκέψεις τους. Ελπίζουμε να δούμε στενότερους δεσμούς και την ενίσχυση της σχέσης μας με την Αυτόνομη Διοίκηση», δήλωσε η Maenza.

Η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις προτάσεις της USCIRF, σύμφωνα με τη Maenza. «Έχουν την δυνατότητα να προωθήσουν μια λύση στη Συρία, αλλά δεν θέλουν να δουν μια Αυτόνομη Διοίκηση στα σύνορά τους, καθώς το θεωρούν αυτό ως απειλή για την εθνική τους ασφάλεια», εξήγησε.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Αυτόνομη Διοίκηση όπως τόνισε η Maenza, επειδή «βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ισότητας των φύλων, καθώς και στην ισότητα και τη συνύπαρξη των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων που ζουν στην περιοχή. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται γι' αυτές τις αρχές και ως εκ τούτου υποστηρίζουν το έργο της Αυτόνομης Διοίκησης."

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αυτόνομη Διοίκηση»

Η Maenza είπε ότι όταν δημιουργήθηκε η Αυτόνομη Διοίκηση, υπήρχε μια αίσθηση στις ΗΠΑ ότι πρόκειται για προσωρινή κυβέρνηση. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθούσε τι συνέβαινε και πίστευε ότι θα ήταν μία προσωρινή κυβέρνηση, το οποίο κατά κάποιο τρόπο επέτρεψε στη διοίκηση να αναπτυχθεί φυσικά και οργανικά, δίχως την παρέμβαση άλλων κρατικών φορέων. Όταν οι ΗΠΑ είδαν την ανάπτυξή της, άρχισαν να παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στο έργο της», είπε.

«Προσπαθώ να υπενθυμίσω στους ανθρώπους ότι η Αυτόνομη Διοίκηση δεν είναι ένα εγχείρημα που υπερασπίζεται τον αυτονομισμό, αλλά ένα σχέδιο που εμπεριέχει την πολιτική λύση για τη συριακή κρίση, δρώντας ως περιφερειακή κυβέρνηση», δήλωσε η Maenza.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για μια πολιτική λύση. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό το εγχείρημα εδώ και τώρα για να επιτευχθεί η λύση. Η ισότητα των πεποιθήσεων και των θρησκειών στην περιοχή είναι μια κατάσταση που τους ευνοεί όλους».