Αυτά είναι τα ιμπεριαλιστικά ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία για να επιτρέψει την ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ
Αυτά είναι τα ιμπεριαλιστικά ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία για να επιτρέψει την ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ
- Date: 20 Μαΐου, 2022
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα
- Date: 20 Μαΐου, 2022
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα
Αυτά είναι τα ιμπεριαλιστικά ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία για να επιτρέψει την ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ
Για να άρει το βέτο τις στις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία απαιτεί ευρύτερη απαγόρευση των κουρδικών οργανώσεων και προνομιακό καθεστώς εμπορίας και παροχών όπλων από άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο τις στις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία απαιτεί από τις δύο χώρες να επεκτείνουν την απαγόρευσή τους κατά του PKK ώστε να συμπεριλάβει τις κουρδικές οργανώσεις στη Συρία και να τερματιστεί το εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας, όπως ανέφεραν στο Bloomberg τρεις ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, οι οποίοι διατήρησαν την ανωνυμία τους.
Εκτός από τον χαρακτηρισμό των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ως τρομοκρατική οργάνωση, η Τουρκία απαιτεί περαιτέρω καταστολές των Κούρδων που ζουν στις δύο σκανδιναβικές χώρες.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στις δύο χώρες και απαιτεί από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να αναλάβουν δράση εναντίον τους. Το PKK είναι επίσημα απαγορευμένο σε όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατ' αρχήν, η Άγκυρα δεν θα δεχτεί μια επέκταση του ΝΑΤΟ σε χώρες που μπλοκάρουν τις συμφωνίες όπλων της, δήλωσε στο Bloomberg ένας από τους Τούρκους αξιωματούχους. Η Φινλανδία και η Σουηδία περιόρισαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία το 2019.
Μια άλλη απαίτηση της Τουρκίας είναι να γίνει εκ νέου δεκτή στην ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς stealth – F-35 – υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και να λάβει ταχύ εκσυγχρονισμό του γηρασμένου στόλου των αεροσκαφών της τύπου F-16.
Το Πεντάγωνο απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά από την Τουρκία συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία ως μέρος του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), τα σχέδια εκσυγχρονισμού του τουρκικών αεροσκαφών παρέμειναν αβέβαια.
Σύμφωνα με τον Κουρδο-σουηδό δημοσιογράφο, Κουρντό Μπακσί, ο οποίος ζήτησε άσυλο στη Σουηδία με την οικογένειά του ως έφηβος το 1980, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ιδιαίτερο μένος εναντίον της Σουηδίας.
«Όταν η κουρδική γλώσσα και τα βιβλία απαγορεύτηκαν στην Τουρκία, η Σουηδία είχε κουρδικά περιοδικά, μουσικούς δίσκους κ.λπ.», εξηγεί ο Μπακσί.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν «προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα», καθώς διαφαίνεται η πιθανότητα να χάσει την προεδρία της χώρας στις επερχόμενες εκλογές του 2023.
Υπάρχουν μόνο 150.000 Κούρδοι στη Σουηδία, αλλά η κουρδική διασπορά είναι ιδιαίτερα «αγαπητή» στη χώρα όπως εξηγεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν έξι Κουρδο-σουηδοί βουλευτές του σουηδικού κοινοβουλίου. «Θέλουν να ποινικοποιήσουν ξανά τους Κούρδους», πρόσθεσε.
Το τουρκικό βέτο προκάλεσε προσφάτως μια έντονη διπλωματική κίνηση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον «θα εργαστούν για τους σκοπούς αυτής της διαδικασίας (των αιτήσεων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας) ως σύμμαχοι και ως εταίροι».
Είχαν προηγηθεί οι ακόλουθες δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών:
«Ζητήσαμε από τη Σουηδία τριάντα τρομοκράτες, και μας είπαν ότι δεν θα σας τους παραδώσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο την Τετάρτη. «Δεν παραδίδετε τους τρομοκράτες, αλλά θέλετε να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε ναι στην μείωση της ασφάλειας από έναν οργανισμό ασφαλείας. Αυτό το λάθος είχε γίνει στο παρελθόν με την Ελλάδα».
Αφήστε ένα σχόλιο