Στις 20 Μαρτίου 2024 συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη, ενός κοινού ήρωα της Κύπρου και του Κουρδιστάν.

Ανακοίνωση για τα 30 χρόνια από τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη εξέδωσε το Παρατηρητήριο για τη δίκη του Κενάν Αγιάς.

Η ανακοίνωση υπενθύμισε ότι «ήταν Κυριακή απόγευμα, πριν από 30 χρόνια, όταν ο Θεόφιλος, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, επέστρεφε στο σπίτι του στην οδό Θουκιδίου στην Αγλαντζιά. Κρατούσε ένα τεύχος του περιοδικού ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ όταν πυροβολήθηκε, νεκρός από πέντε σφαίρες από μισθωτούς δολοφόνους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Είχε καταφέρει να παραδώσει ένα άρθρο για το κουρδικό φεστιβάλ Newroz, το οποίο δημοσιεύτηκε το πρωί της 20ης Μαρτίου 1994».

Η δήλωση συνεχίζει: «Οι δολοφόνοι του Θεόφιλου δεν πέτυχαν τον στόχο τους, δηλαδή να φιμώσουν τις φωνές που ζητούσαν κοινό αγώνα Κούρδων και Κυπρίων ενάντια στην τουρκική κατοχή, τον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Ο ίδιος ο Θεόφιλος Γεωργιάδης είχε αφήσει ισχυρές κληρονομιές για μια συμμαχία που θα απελευθέρωνε Κύπρο και Κουρδιστάν».

Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του φίλου του Θεόφιλου Γεωργιάδη και έγραψε σε τηλεγράφημα λίγες μέρες μετά τη δολοφονία: «Ο Θεόφιλος πολέμησε με όλα τα μέσα ενάντια στην αποικιοκρατία και τους αποικιοκράτες, θεωρώντας τη θηριωδία του τουρκικού κράτους εναντίον του λαού μας. επίθεση και κατά του δικού του λαού και την πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις.Κέρδισε μεγάλο σεβασμό και συμπάθεια, μπήκε στις καρδιές του λαού μας λόγω της ανεκτίμητης στήριξής του στον αγώνα μας.Γι’ αυτό λέμε ότι ο Θεόφιλος είναι ο καλός μας σύντροφος Είναι ένας από τους μάρτυρες μας και γέφυρα μεταξύ των λαών, κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία μας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τιμήσουμε τη μνήμη του.Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του μάρτυρα και στον κυπριακό λαό. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο τουρκικό καθεστώς».

Ποιος είναι ο Kenan Ayas

 

Η έκδοση του Κούρδου μαχητή Kenan Ayas στη Γερμανία, μετά την πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας (19 Απριλίου 2023) και την απόρριψη της προσφυγής από το Ανώτατο Δικαστήριο (16 Μαΐου 2023), δημιούργησε την ανάγκη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των δικαστικών διαδικασιών εναντίον του στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Αμβούργο. Το παρατηρητήριο είναι ιδιαίτερα απαραίτητο καθώς μετά την έκδοση του Kenan Ayas και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κράτησής του, υπάρχει σκόπιμη φίμωση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΜΜΕ, καθώς και αδιαφορία και αποδοχή της έκδοσής του από την κοινωνία των πολιτών. και η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και βουλευτών.

Το Παρατηρητήριο για τη δίκη του Κενάν Αγίας  αναλαμβάνει να ενημερώσει την κυπριακή κοινωνία για το τι συμβαίνει και τι θα συμβεί στο Αμβούργο, υπενθυμίζοντας τις διαβεβαιώσεις που έδωσε το κυπριακό κράτος για τους όρους του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας: Η μη διαδοχική έκδοση του Κούρδου μαχητη στην Τουρκία και την έκτιση της ποινής του, εάν καταδικαστεί, στην Κύπρο. Το Παρατηρητήριο θα καταγράψει τα πάντα σχετικά με τον Kenan Ayas και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει την αδιαφορία και τη συγκάλυψη αυτής της πολιτικής δίωξης.

2024-03-22T00:20:12+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top