Βορειοανατολική Συρία: Η τουρκική κατοχή καταστρέφει τους φυσικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αφρίν
Βορειοανατολική Συρία: Η τουρκική κατοχή καταστρέφει τους φυσικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αφρίν
- Date: 25 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Πολιτισμός
- Date: 25 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Πολιτισμός
Βορειοανατολική Συρία: Η τουρκική κατοχή καταστρέφει τους φυσικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αφρίν
Μπροστά στα μάτια των τουρκικών δυνάμεων, συμμορίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία συνεχίζουν τις ανασκαφές αρχαιολογικών θησαυρών στους λόφους του Αφρίν καθώς και την καταστροφή της πλούσιας φύσης της περιοχής, κόβοντας τα ελαιόδεντρα στο Αφρίν.
Η κατοχή του Αφρίν από την Τουρκία δεν είχε μόνο καταστροφικές ανθρώπινες και οικονομικές συνέπειες, αλλά και σημαντική ζημιά στο περιβάλλον και στους ιστορικούς χώρους της πόλης.
Ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία συνέχισαν τις παραβιάσεις τους κατά των εκτοπισμένων και των περιουσιών τους, κόβοντας δέντρα, πουλώντας και καταλαμβάνοντας τις περιουσίες τους με τη βία, επιβάλλοντας εισφορές και διαπράττοντας ληστείες στο Αφρίν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακτιβιστές του SOHR ανέφεραν ότι η συμμορία με την ονομασία "112η Ταξιαρχία", επέβαλε εισφορές 150 τενεκέδων ελαιολάδου των 20 λίτρων σε άτομα από το χωριό Μπααντανλί. Η 112η Ταξιαρχία έκλεψε επίσης 350 ελαιόδεντρα και επέβαλε εισφορές σε τέσσερα ελαιοτριβεία ύψους περίπου 10.000 δολαρίων.
Επιπλέον, μέλη της υποστηριζόμενης από την Τουρκία ομάδας, κατέσχεσαν 800 ελαιόδεντρα και έκοψαν 250 για να τα πουλήσουν ως «καυσόξυλα για θέρμανση».
Την ίδια στιγμή, η συμμορία "Al-Amshat" φέρεται να έχει επιβάλει νέες εισφορές στους αγρότες της περιοχής Σείχ Χαντίντ, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν 2,5 δολάρια για κάθε ελαιόδεντρο υπό το πρόσχημα του «φόρου προστασίας».
Αυτές οι πράξεις λεηλασίας ελαιόδεντρων αποτελούν μέρος ενός τακτικού σχεδίου καταστροφής της φύσης του Αφρίν, καθώς ένοπλες ομάδες υποστηριζόμενες από την Τουρκία έκοψαν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο δέντρα και έκαψαν μεγάλες εκτάσεις χωραφιών στην περιοχή, όπως δήλωσε η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Αφρίν, σε έκθεση που εκδόθηκε στις αρχές του 2020.
Υπολογίζεται ότι έμειναν περίπου 18 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην περιοχή του Αφρίν, από τα 26 εκατομμύρια πριν από τη σύγκρουση του 2018, σύμφωνα με μια έκθεση της 3ης Μαρτίου 2021 από το Assessment Capacities Project (ACAPS), η οποία ανέφερε ότι οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία συμμορίες, είχαν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη διαβίωση των οικογενειών στο Αφρίν με εκτεταμένες επιθέσεις σε αγρότες, καθώς και πράξεις απαλλοτρίωσης γεωργικών εκτάσεων, ειδικά αυτών συνδεδεμένων με την ελαιοκαλλιέργεια.
Εκτός από τη ζημιά στη φύση και το περιβάλλον του Αφρίν, τα ιστορικά μνημεία και οι αρχαιότητες του Αφρίν έχουν επίσης δεχτεί επίθεση από τις ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοτουρκικές συμμορίες συνέχισαν τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό λόφο Ταλ Χελά, ο οποίος βρίσκεται περίπου 3.000 μέτρα μακριά από το κέντρο της πόλης Αφρίν, και υπάγεται στη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Συρίας.
Το SOHR ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο αρχαιολογικός χώρος ήταν εκτεθειμένος σε πράξεις δολιοφθοράς, όπου το μεγαλύτερο μέρος του λόφου απομακρύνθηκε από βαριά σκαπτικά μηχανήματα και χωματουργικά μηχανήματα. Επιπλέον, οι ανασκαφικές εργασίες επεκτάθηκαν στα όρια της πόλης, στην πεδιάδα που γειτνιάζει με το λόφο.
Σύμφωνα με πηγές του SOHR, οι παράνομες εργασίες ανασκαφής βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 22 Νοεμβρίου, μπροστά στα μάτια των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Από τότε που ανακοινώθηκε η πλήρης κατάληψη του Αφρίν στις 18 Μαρτίου 2018, μαχητές του Τουρκικού και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) έχουν εμπλακεί σε βανδαλισμούς και λεηλασίες αρχαιολογικών και θρησκευτικών χώρων στην περιοχή του Αφρίν, συμπεριλαμβανομένων των νεκροταφείων στο Jindaris και στο Kafr Safra, ένα τζαμί στο Jalame, ένα ιερό των Αλαουιτών στο Mabatli και τον αρχαιολογικό χώρο του Ain Dara, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την πρωτοβουλία «Διασφάλιση της Κληρονομιάς της Εγγύς Ανατολής», που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Κέντρο Τεκμηρίωσης Παραβιάσεων στη βορειοανατολική Συρία, ο αριθμός των τοποθεσιών που επηρεάστηκαν από αυτές τις παράνομες πράξεις έφτασε τις 35 από τις 92 τοποθεσίες.
Επίσης, το 2018, οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην τοποθεσία Ain Dara, σε έναν νεο-Χετταϊκό ναό που χτίστηκε από τους Αραμαίους την πρώτη χιλιετία π.Χ.
Αφήστε ένα σχόλιο