Ακόμα ένα κέντρο μνήμης: Κινηματογραφική Συλλογικότητα της Ροζάβα
Ακόμα ένα κέντρο μνήμης: Κινηματογραφική Συλλογικότητα της Ροζάβα
- Date: 20 Νοεμβρίου, 2021
- Categories:Πολιτισμός
- Date: 20 Νοεμβρίου, 2021
- Categories:Πολιτισμός
Ακόμα ένα κέντρο μνήμης: Κινηματογραφική Συλλογικότητα της Ροζάβα
Η Κινηματογραφική Συλλογικότητα της Ροζάβα εργάζεται για να ενισχύσει τον ρόλο του κινηματογράφου στη ζωή των ανθρώπων. Μιλήσαμε στην Ναντίγια Ντεργουές, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κινηματογραφικής Συλλογικότητας της Ροζάβα για τον κινηματογράφο, τη γνώμη των ανθρώπων στην περιοχή γι' αυτόν και την επιρροή των γυναικών στον κινηματογράφο.
Η έννοια των «συνόρων» του κουρδικού κινηματογράφου δεν έχει διευκρινιστεί σαφώς. Για αυτόν τον λόγο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε ο κουρδικός λαός άρχισε να συμμετέχει στον κινηματογράφο. Η πρώτη κουρδική ταινία "Zarê" γυρίστηκε από τον Hamo Beknazarian το 1926 στην Αρμενία. Η ταινία, η οποία αφηγείται μια ιστορία αγάπης, είναι γνωστή ως η πρώτη κουρδική ταινία στην ιστορία. Αν και πολλές ταινίες έχουν γυριστεί έκτοτε σε πολλές χώρες, ο ακριβής αριθμός των ταινιών που γυρίστηκαν από Κούρδους δεν είναι γνωστός. Όμως, οι ταινίες κουρδικής παραγωγής έγιναν διάσημες από τις 14 Ιουλίου 2015.
Ίδρυση της Κινηματογραφικής Συλλογικότητας της Ροζάβα
Αναφερόμενη στην ανάπτυξη του κινηματογράφου στη Ροζάβα του Κουρδιστάν, η Ναντίγια Ντεργουές είπε: «Στο παρελθόν, υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι στη Ροζάβα. Οι άνθρωποι έβλεπαν ταινίες μαζί. Ωστόσο, αυτή η κουλτούρα σχεδόν εξαφανίζεται, ειδικά μετά την πυρκαγιά του κινηματογράφου της Αμμούδα, η οποία διαπράχθηκε από το συριακό καθεστώς και κόστισε τη ζωή σε 283 ανθρώπους, η πλειοψηφία των οποίων ήταν παιδιά. Ο κόσμος φοβόταν να πάει σινεμά. Γιατί όταν το συριακό καθεστώς ήταν κυρίαρχο, ο λαός υπέφερε.
Η Επανάσταση στη Ροζάβα αλλάζει τα πάντα, ιδιαίτερα στην τέχνη. Ορισμένοι κινηματογραφιστές και θεατές κατάλαβαν ότι το γύρισμα ταινιών είναι απαραίτητο για τη Ροζάβα και το Κουρδιστάν. Η Κινηματογραφική Συλλογικότητα της Ροζάβα ιδρύθηκε για να υποστηρίξει τους κινηματογραφιστές και τον κουρδικό κινηματογράφο.
Δεδομένου ότι η περιοχή μας απελευθερώθηκε πριν από λίγο, οι κινηματογραφιστές βρίσκουν πολλά θέματα για να γυρίσουν ταινίες. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αντιμετωπίσει σφαγές, πολέμους, εκτοπισμούς και απαγωγές. Βελτιώνουν τον εαυτό τους και την κοινωνία τους για να διατηρήσουν τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την ταυτότητά τους».
«Μπορούμε να πούμε καλύτερα τις ιστορίες μας»
Υπενθυμίζοντας ότι πολλοί ξένοι σκηνοθέτες έχουν γυρίσει ταινίες, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους για τον ρόλο και την αντίσταση των γυναικών στη Ροζάβα, η Ναντίγια Ντεργουές είπε: «Έκαναν σπουδαία έργα, αλλά δεν ξέρουν τι έχουμε περάσει. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούν να αντικατοπτρίσουν πλήρως τα όσα περάσαμε. Πρέπει να γυρίσουμε και εμείς τις ταινίες για τις ιστορίες της κοινότητάς μας. Γιατί εμείς είμαστε που ζήσαμε τα πάντα και είμαστε αυτοί που θα δώσουμε τις περισσότερες λεπτομέρειες. Γνωρίζουμε καλύτερα τον πολιτισμό μας, τον αγώνα μας, τους αγωνιστές μας και την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό, μπορούμε να πούμε καλύτερα τις ιστορίες μας. Μπορούμε να αντικατοπτρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα».
Αλλάζουν την κοινωνία τους
Σχολιάζοντας όσους εργάζονται στον κινηματογράφο στη Ροζάβα, η Ναντίγια Ντεργουές είπε: «Στο πρώτο στάδιο, ορισμένοι κινηματογραφιστές ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι νέο για τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην Επανάσταση της Ροζάβα του Κουρδιστάν. Για τον σκοπό αυτό, οργανώθηκαν εκπαιδευτικά μαθήματα για την παραγωγή ταινιών και πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εκ νέου ανάπτυξη της κινηματογραφικής κουλτούρας στην κοινωνία μας. Το πρώτο μονοετές πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Μάρτυρα "Yekta Herekol". Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στο μάθημα έγραψε ένα σενάριο και έγινε σκηνοθέτης. Τώρα, είναι σε θέση να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες. Δεν έχουμε ακόμα τον δικό μας κινηματογράφο, αλλά οι προβολές ταινιών γίνονται στα κέντρα πολιτισμού και τέχνης, σε χωριά και γειτονιές. Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων μας. Στην αρχή, οι γονείς δεν έστελναν τα παιδιά τους να δουν ταινίες ή να παίξουν σε ταινίες. Τώρα όμως μας εμπιστεύονται. Αγαπούν ξανά τις ταινίες».
Πολλοί κινηματογραφιστές είναι γυναίκες
Υπογραμμίζοντας τον ρόλο των γυναικών κινηματογραφιστών και την κατάσταση των ηθοποιών, η Ναντίγια Ντεργουές συνέχισε λέγοντας: «Σε έναν κινηματογραφικό τομέα, όπου οι γυναίκες δεν πρωτοπορούν, ο ρόλος και ο χαρακτήρας του κινηματογράφου παραμένει πάντα ελλιπής. Για τον λόγο αυτό, οι γυναίκες κινηματογραφίστριες είναι οι πρωτοπόροι του κινηματογράφου μας, αλλά ο αριθμός τους δεν επαρκεί. Αντιμετωπίσαμε επίσης πολλές προκλήσεις στο να βρούμε ηθοποιούς. Οι οικογένειες δεν επέτρεψαν στα μέλη τους να παίξουν σε ταινίες. Αλλά ξεπερνάμε αυτήν την πρόκληση. Για παράδειγμα, η ταινία με το όνομα «Berbû» σκηνοθετήθηκε από την Safinaz Evdike. Η ταινία αφηγείται την εισβολή στη Σερεκανίγιε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Ολόκληρη η ομάδα της ταινίας αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες – από την σκηνοθέτη μέχρι την βοηθό σκηνοθέτη, από τις οπερατέρ μέχρι τις ηθοποιούς».
Αφήστε ένα σχόλιο