Ένα μυθιστόρημα γραμμένο από πολιτικό κρατούμενο στην Τουρκία έρχεται στην μεγάλη οθόνη
Ένα μυθιστόρημα γραμμένο από πολιτικό κρατούμενο στην Τουρκία έρχεται στην μεγάλη οθόνη
- Date: 20 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Πολιτισμός
- Date: 20 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Πολιτισμός
Ένα μυθιστόρημα γραμμένο από πολιτικό κρατούμενο στην Τουρκία έρχεται στην μεγάλη οθόνη
Το «Blackberry Season» προσαρμοσμένο από το μυθιστόρημα του πολιτικού κρατούμενου Μουράτ Τουρκ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mostra de Valencia στην Ισπανία, στις 17 Οκτωβρίου.
Ένα μυθιστόρημα πολιτικού κρατούμενου, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1995 και φυλακίστηκε εδώ και 26 χρόνια, έχει προσαρμοστεί σε ταινία μεγάλου μήκους.
Το μυθιστόρημα του Μουράτ Τουρκ, «Blackberry Season» (πρωτότυπος τίτλος στα κουρδικά ‘Dema Dirireşkan’) βασίζεται στις εμπειρίες του ίδιου του συγγραφέα ως Κούρδου μαχητή πριν αιχμαλωτιστεί από τον τουρκικό στρατό.
Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mostra de València στην Ισπανία στις 17 Οκτωβρίου, μεταφέρει μια εποχή πολέμου και βίας στην Τουρκία κατά τη δεκαετία του 1990 και αφηγείται την ιστορία του αγώνα ενός Κούρδου μαχητή να επιβιώσει, αφού τραυματίστηκε σε ένοπλες συγκρούσεις με τον Τουρκικό στρατό.
Η ταινία είναι προϊόν ενός έργου που πραγματοποιήθηκε συλλογικά από την Κινηματογραφική Συλλογικότητα της Ροζάβα, την MED Film από τη Γαλλία και την Demkat Film.
Μιλώντας στην Özgür Politika, ο σκηνοθέτης Χασίμ Αϊντεμίρ είπε ότι εργάστηκαν πολύ σκληρά για την προσαρμογή του μυθιστορήματος του Μουράτ Τουρκ που αναδεικνύει μια τραγική και σημαντική περίοδο στην ιστορία του Κουρδιστάν. Μια περίοδο κατά την οποία κάηκαν και εκκενώθηκαν χιλιάδες χωριά από τον τουρκικό στρατό και οι Κούρδοι προσχώρησαν μαζικά στις τάξεις του Κουρδικού Κινήματος Ελευθερίας.
Ο Αϊντεμίρ σημείωσε ότι η οικογένειά του ήταν μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς τα χωριά τους κάηκαν και καταστράφηκαν.
Αναφέροντας ότι οι καλλιτέχνες λειτουργούν ως φορείς πολιτισμικής μνήμης, είπε: «Εμείς, ως Κούρδοι, έχουμε μια προφορική ιστορία σύμφωνα με την παράδοση. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανές τις αναμνήσεις μας για να διατηρήσουμε την ταυτότητα και την ύπαρξή μας».
Εξήγησε ότι καθώς η πολιτική ατμόσφαιρα στην Τουρκία δεν ήταν ακόμα κατάλληλη για να μπορέσει να γυριστεί η ταινία μέσα στην χώρα, την γύρισαν κοντά στην πόλη Σουλεϊμανίγια (Σουλεμάνι) στο Βόρειο Ιράκ (Ιρακινό Κουρδιστάν).
«Όταν ψάξαμε ένα μέρος για να γυρίσουμε τις σκηνές, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν χωριά που κάηκαν από τη διοίκηση του Σαντάμ στο Νότιο Κουρδιστάν, όπως αυτά που κάηκαν από το τουρκικό κράτος. Έτσι γυρίσαμε την ταινία σε αυτά τα χωριά. Η πραγματικότητα των Κούρδων είναι η ίδια παντού».
Αφήστε ένα σχόλιο