Περιβαλλοντολόγος: Πρέπει να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε τη φύση του Κουρδιστάν
Περιβαλλοντολόγος: Πρέπει να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε τη φύση του Κουρδιστάν
- Date: 25 Ιουλίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Περιβάλλον
- Date: 25 Ιουλίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Περιβάλλον
Περιβαλλοντολόγος: Πρέπει να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε τη φύση του Κουρδιστάν
Ο ακτιβιστής του οργανισμού "Οικολογία της Μεσοποταμίας", Vahap Işıklı, ανέφερε ότι εφαρμόζονται ειδικές πολιτικές ενάντια στη φύση και το περιβάλλον του Κουρδιστάν.
Τα δέντρα κόβονται και καταστρέφονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή Σιρνάκ, όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στην περιοχή του όρους Cudi, έχουν αποκοπεί δεκάδες χιλιάδες δέντρα μέχρι στιγμής και έχουν χτιστεί στη θέση τους πάνω από 10 στρατιωτικές βάσεις. Σε μέρη όπου δεν κόβονται δέντρα, προκαλούνται πυρκαγιές και δεν γίνεται τίποτα για την κατάσβεσή τους, με τη δικαιολογία των λόγων «ασφαλείας».
Ο ακτιβιστής του οργανισμού "Οικολογία της Μεσοποταμίας", Vahap Işıklı, επέστησε την προσοχή στις δασικές πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο Κουρδιστάν και είπε ότι η φύση λεηλατήθηκε λόγω του πολέμου που διεξάγει η Τουρκία ενάντια στο Κουρδιστάν.
Ο Işıklı είπε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή του Besta στο Σιρνάκ η οποία μαινόταν για μέρες και όσα δέντρα έμειναν, κόπηκαν από αστυνομικούς του χωριού μετά την πυρκαγιά. «Η ίδια κατάσταση συνέβη και στη Lice πριν από μια εβδομάδα. Πριν από δύο ημέρες, ξέσπασε πυρκαγιά στο όρος Cudi και συνεχίζεται. Αυτή είναι μια ειδική πολιτική που χρησιμοποιείται κατά του περιβάλλοντος στο Κουρδιστάν. Τα δέντρα καίγονται και κόβονται κάθε χρόνο το καλοκαίρι λόγω των πολεμικών πολιτικών του τουρκικού καθεστώτος».
Ο Işıklı συνέχισε: «Για παράδειγμα, στην Τουρκία, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο Μαρμαρά, εστάλησαν αμέσως ελικόπτερα. Ωστόσο την πυρκαγιά που ξέσπασε την ίδια μέρα στο Bingöl, δεν την έσβησαν παρά μια εβδομάδα αργότερα. Χιλιάδες εκτάρια δάσους κάηκαν. Αλλά εκεί δεν διεξάγονται επιχειρήσεις για να υπάρχουν λόγοι «ασφαλείας». Πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις οδήγησαν σε πυρκαγιές στο Κουρδιστάν. Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε στο Χοζάτ, στην επαρχία Ντερσίμ, δεν σταμάτησε για μέρες και συνέχισε να καίει και να καταστρέφει ανενόχλητη στο Cudi και στο Bingöl. Τα δέντρα κάηκαν και κόπηκαν».
Ο Işıklı είπε ότι πριν από ένα χρόνο ο περιβαλλοντικός οργανισμός που εκπροσωπεί μετέβη στην περιοχή για να δει την έκταση των ζημιών. «Τις τελευταίες ημέρες, κάνουν το ίδιο στο Lice, μεταξύ του χωριού Derxun και άλλων, σε μια έκταση 98 εκταρίων. Περίπου το ισοδύναμο 140 γηπέδων ποδοσφαίρου έχουν κοπεί από τους δασοφύλακες. Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν δέχονται την "ανάθεση" αυτού του έργου, και έτσι αναλαμβάνουν οι τοπικές αρχές να κάνουν τη δουλειά».
«Μία πυρκαγιά μπορεί να ξεσπάσει στην Τουρκία στο όνομα της «ανάπτυξης» και στο Κουρδιστάν στο όνομα της «ασφάλειας». Κατασκευάζονται ξενοδοχεία όπου έχουν καεί δάση στην Τουρκία και χτίζονται αστυνομικά τμήματα όπου καίγονται δάση στο Κουρδιστάν».
Τονίζοντας ότι η πολιτική καύσης δασών και κοπής δένδρων έχει εξαπλωθεί και στο Νότιο Κουρδιστάν, ο Işıklı είπε: «Δυστυχώς, αυτή η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ και στο Μπασούρ [Νότιο Κουρδιστάν]. Ξεκίνησαν να κόβονται δέντρα στη Μετίνα και σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ασφάλειας. Η ιρακινή κυβέρνηση απάντησε, αλλά άτονα. Είναι εκπληκτικό πώς τα δέντρα και τα δάση μιας περιοχής λεηλατούνται και η κυβέρνηση δεν λέει το παραμικρό».
Η Τουρκία εκκένωσε τα χωριά και τα εδάφη του Κουρδιστάν τη δεκαετία του 1990, ανάγκασε τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν και έτσι ξεκίνησε τις πολιτικές αφομοίωσης. «Εξακολουθούν να συνεχίζουν τις πολιτικές τους, λεηλατώντας τη φύση του Κουρδιστάν», δήλωσε ο Işıklı, προσθέτοντας: «Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο εναντίον του λαού και της ταυτότητάς τους, αλλά και ενάντια στη φύση. Κάποια δάση καίγονται από ορισμένους κύκλους όχι μόνο στο Κουρδιστάν, αλλά και σε πολλά μέρη της Τουρκίας. Από το Hevsel στο Cudi έως τη Μετίνα, η φύση ανήκει σε όλους μας. Γι 'αυτό πρέπει να προστατεύσουμε μαζί τη φύση».
Αφήστε ένα σχόλιο