45 χρόνια μετά την Κύπρο, ο «Αττίλας» ξαναχτύπησε στη βόρεια Συρία

45 χρόνια μετά την Κύπρο, ο «Αττίλας» ξαναχτύπησε στη βόρεια Συρία

45 χρόνια μετά την Κύπρο featured 2

45 χρόνια μετά την Κύπρο, ο «Αττίλας» ξαναχτύπησε στη βόρεια Συρία

45 χρόνια μετά την Κύπρο - Δημογραφική αλλοίωση

Στις 20 Ιουλίου 1974, κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και όλων των αρχών που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο, σπέρνοντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Μετά την παύση πυρός, η Τουρκία ως κράτος σφετεριστής και πειρατής, πίεσε διπλωματικά για περαιτέρω κέρδη, διαπνεόμενη από ένα πνεύμα αλαζονείας και αδιαλλαξίας. Ως διπρόσωπο καθεστώς, η Τουρκία, από τη μία διαπραγματευόταν και από την άλλη δεν σεβάστηκε ούτε λεπτό την ανακωχή της 22ας Ιουλίου.  Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια των διπλωματικών επαφών, οι Τούρκοι ενίσχυαν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κερύνεια και πραγματοποιούσαν τοπικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα βόρεια της Κύπρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τετραήμερο 22 - 26 Ιουλίου οι Τούρκοι παραβίασαν 55 φορές την εκεχειρία.

Η διπλωματία κατέρρευσε μετά από τα ιμπεριαλιστικά τελεσίγραφα της Άγκυρας. Στις 14 Αυγούστου, μετά τον επιτυχή «τορπιλισμό» των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης από τους Τούρκους, το στρατοκρατικό τουρκικό καθεστώς εξαπολύει στην Κύπρο τον δεύτερο «Αττίλα», αυτή τη φορά πιο σκληρό, και ακόμα πιο αιματηρό.

Κατά την προέλασή τους, οι Τούρκοι στρατιώτες προέβησαν σε ανατριχιαστικές ωμότητες και πράξεις βίας. Χιλιάδες Κύπριοι εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους και ένα κύμα 200.000 προσφύγων κινήθηκε από τις καταληφθείσες περιοχές στο νότιο και ακόμα ελεύθερο τμήμα του νησιού. 200.000 Ελληνοκύπριοι, εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες και έγιναν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο. Πρόκειται για περιπτώσεις παράνομων εκτοπισμών και εθνοκάθαρσης, όπως ορίζονται και στο διεθνές δίκαιο.

Δημογραφική αλλοίωση

Στις 28 ημέρες που κράτησε η εισβολή, οι απώλειες της ελληνικής πλευράς ανήλθαν σε 4.500 - 6.000 νεκρούς και τραυματίες (στρατιωτικό προσωπικό και άμαχοι) και 2.000 - 3.000 αγνοούμενους. Η παράνομη Τουρκική εισβολή, κατέληξε να γίνει παράνομη Τουρκική κατοχή του 36,7% του νησιού. Οι πολίτες που έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα στερούνται μέχρι σήμερα του δικαιώματος να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Πολιτισμικά, οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε αμέτρητα εγκλήματα. Βυζαντινές εκκλησίες, μνημεία και αρχαιότητες καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν και πολλά αντικείμενα μεταφέρθηκαν λαθραία στο εξωτερικό. Δυστυχώς, η Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού που χρονολογείται από την έβδομη χιλιετία π.Χ. και αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς, εξακολουθεί και σήμερα να καταστρέφεται συστηματικά και εσκεμμένα στις κατεχόμενες περιοχές.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Τουρκία επιδόθηκε επίσης στο απεχθές έγκλημα της δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού των κατεχομένων. Πάνω από 200.000 έποικοι από την Τουρκία έχουν μεταφερθεί και εγκατασταθεί παράνομα στις κατεχόμενες περιοχές και σε αυτούς παραχωρούνται περιουσίες που αρπάχτηκαν από τους εκδιωχθέντες και σφαγιασθέντες Ελληνοκυπρίους. Ταυτόχρονα, μεγάλοι αριθμοί Τουρκοκυπρίων φεύγουν από το νησί, με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση της τουρκοκυπριακής μειονότητας στα κατεχόμενα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ισχυρή στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα και την προσπάθεια αλλαγής των τοπωνυμίων των χωριών και πόλεων σε τουρκικά, αποτελούν σαφή ένδειξη της πρόθεσης της Τουρκίας να μετατρέψει την κατεχόμενη Κύπρο σε τουρκική επαρχία.

Μια σειρά αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ένοχη την Τουρκία για κατάφωρες παραβιάσεις στην Κύπρο κατά και μετά την εισβολή.

Ο παραλληλισμός και οι ομοιότητες του «Αττίλα», με τις βιαιοπραγίες και την εισβολή των Τούρκων στη Ροζάβα είναι συγκλονιστικές.

Αφρίν, Σέρι Κανί, Τερμπασπί, Τζεραμπλούς, Ελ Μπαπ, Γκιρ Σπι, είναι λίγες μόνο από τις πόλεις και τις περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Συρία που υπέστησαν τον τουρκικό βαρβαρισμό, την εισβολή και την κατοχή έως και σήμερα.

Πρόκειται για γενοκτόνες πολιτικές και πολιτικές εθνοκάθαρσης, όπως η πρόσφατη εισβολή των τούρκων σε περιοχές κοντά στο Γκιρ Σπι, τον Οκτώβριο του 2019.

Στο Αφρίν τα εγκλήματα είναι φριχτά και αδιανόητα, ενώ αποδεικνύουν τις ομοιότητες με τον «Αττίλα» στην Κύπρο, και συνεπώς τη διαιώνιση και τη συνέχεια της απάνθρωπης τουρκικής βαρβαρότητας. Μέχρι την εισβολή, η επαρχία Αφρίν ήταν μια όαση προστασίας της ανθρώπινης ζωής, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλειας του κόσμου που ζούσε ή είχε καταφύγει εκεί από την αγριότητα του πολέμου στη Συρία. Δυστυχώς, η περιοχή καταλήφθηκε από την Τουρκία και τους έμμισθους τρομοκράτες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, μέσω εισβολής που ενέκρινε η Άγκυρα δίχως την παραμικρή διεθνή νομιμοποίηση, τον Ιανουάριο του 2018.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι , έχουν εκτοπιστεί μέσω εθνοκάθαρσης που θυμίζει τα εγκλήματα των Οθωμανών κατά των χριστιανικών πληθυσμών, την περίοδο 1914-1919. Περισσότερες από 300.000 ανθρώπινες ψυχές οι οποίες αναγκάστηκαν, σε μια επανάληψη του «Αττίλα», να γίνουν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο.

Εποικισμοί

45 χρόνια μετά την Κύπρο - Εποικισμοί

Ταυτόχρονα, η Τουρκία έχει εγκαταστήσει συστηματικά ως επί το πλείστον Άραβες πρόσφυγες σε κουρδικά σπίτια, ελπίζοντας να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Κούρδων και Αράβων. Δυστυχώς, ο ακμαίος και εύρωστος κουρδικός πληθυσμός του Αφρίν, ο οποίος αποτελούσε το 90% της πόλης, μειώθηκε δραματικά με τις πολιτικές της δημογραφικής και εθνικής αλλοίωσης, και σήμερα αποτελεί λιγότερο από το 30% των κατοίκων. Στόχος της Άγκυρας ήταν και παραμένει να εγκαταστήσει στις περιοχές των Κούρδων τις πιο θρησκευτικά ακραίες και εγκληματικές τρομοκρατικές ομάδες που έχει εξοπλίσει και στηρίζει έως σήμερα. Σε αυτές τις εξτρεμιστικές ομάδες, η Τουρκία υποδεικνύει τους Κούρδους ως στόχους δίωξης και βίας, βαφτίζοντάς τους «άθεους» και «άπιστους».

Οι τούρκοι ισλαμιστές παρακρατικοί, προχωρούν σε αμέτρητα καθημερινά εγκλήματα στη βόρεια Συρία, σπέρνοντας τον θάνατο και τον όλεθρο. Απαλλοτριώνουν, καταστρέφουν, απειλούν και ληστεύουν τους απλούς πολίτες. Για παράδειγμα, τούρκοι τζιχαντιστές καταγράφηκαν σε βίντεο να δολοφονούν εν ψυχρώ Κούρδο αγρότη, επειδή επιχείρησε να αντισταθεί καθώς οι τζιχαντιστές του έκλεβαν το τρακτέρ!

Εθνοκάθαρση, βίαιοι εκτοπισμοί, εποικισμοί, δημογραφική αλλοίωση και γενοκτονία είναι η κοινή πολιτική, του «Αττίλα» σε Κύπρο και Συρία.

Δίωξη μειονοτήτων

45 χρόνια μετά την Κύπρο - Δίωξη μειονοτήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ και του Human Rights Watch, εκατοντάδες γυναίκες έχουν απαχθεί στην περιοχή, καθώς φαίνεται να πραγματοποιείται μια συστηματική εκστρατεία για απαγωγή και εξαφάνιση κουρδικών και μειονοτικών γυναικών. Φυσικοί αυτουργοί είναι οι συριακές εξτρεμιστικές ομάδες που υποστηρίζονται όμως από την Τουρκία, και διαπράττουν εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εθνοκάθαρση, επιθέσεις κατά της μειονότητας Γεζίντι και τώρα απαγωγή γυναικών και παιδιών.

Πολιτισμικά, τα ιερά της πίστης των Γεζίντι (ιερά μνημεία και κοιμητήρια) έχουν βεβηλωθεί και καταστραφεί ολοσχερώς από τις πολιτοφυλακές τζιχαντιστών που στρατολογεί η Τουρκία στην περιοχή. Πρόκειται ακριβώς για τις ίδιες τακτικές που χρησιμοποιούσε άλλωστε και ο ISIS, καταστρέφοντας τον πολιτισμό και τον πλούτο των Κούρδων στο Ιράκ.

Μία από τις πιο μαύρες σελίδες της παράνομης εισβολής και κατοχής των περιοχών που διαμένουν Κούρδοι είναι η δημιουργία γυναικείων φυλακών από τους τζιχαντιστές που έχει αγκαλιάσει η Τουρκία. Πρόκειται για αποθήκες ψυχών, βιασμών και βασανιστηρίων. Οι περιπτώσεις γυναικών που δραπέτευσαν και σώθηκαν από τα τουρκικά μπουντρούμια στη Συρία, περιγράφουν την εμπειρία τους με τον πιο γλαφυρό τρόπο. Η προσφάτως απελευθερωμένη Αρίν Χασάν, μία Γεζίντι η οποία απήχθη από το χωριό Κιμάρ, κάνει λόγο για «μαύρες τοποθεσίες» και μυστικές φυλακές.

Η ακτιβίστρια των Γεζίντι, Νάντια Μουράτ, η οποία κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019 για το έργο της κατά της χρήσης της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου, αναφέρθηκε εκτενώς στα εγκλήματα που λαμβάνουν χώρο στο Αφρίν. Η Μουράτ η οποία πριν γίνει ακτιβίστρια είχε απαχθεί και φυλακιστεί από το ISIS, στις 29 Μαΐου δήλωσε πως «Οι τουρκικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές διεξάγουν σιωπηλά μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των Γεζίντι στο Αφρίν».

Η θρησκευτική και πολιτισμική ασέβεια, ο βιασμός και η παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν και αυτές «μαύρες» και τραγικές ομοιότητες των θηριωδιών της Τουρκίας εναντίον των Κυπρίων και των Κούρδων.

Τα χωριά και ι πόλεις των Κούρδων που υφίστανται αυτές τις βιαιότητες και βιαιοπραγίες είναι αμέτρητα, όπως αμέτρητα είναι και τα εγκλήματα της Τουρκίας. Πρόκειται δε, για μία ζωντανή γενοκτονία κατά των Κούρδων, όπως ακριβώς είναι ζωντανή η γενοκτονία κατά των Ελλήνων στην Κύπρο, με την συνεχιζόμενη κατοχή και καταστροφή των περιουσιών και του Ελληνικού πολιτισμού, στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό.

Η Τουρκία, αψηφώντας τις διεθνείς καταδίκες εις βάρος της, και αδιαφορώντας για την κοινή γνώμη και δημόσια κατακραυγή, συνεχίζει ακάθεκτη την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πολιτική σκλαβιάς και υποδούλωσης των λαών, επιχειρώντας να προσαρτήσει de facto περιοχές της Συρίας. Είναι πλέον σαφές πως στόχος της είναι η ίδρυση μιας «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Συρίας», ό,τι ακριβώς έκανε δηλαδή με το ψευδοκράτος στην Κύπρο, αλλά με ενισχυμένη την ισλαμική, τζιχαντιστική ατζέντα.

Έλληνες και Κούρδοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι απέναντι στον κοινό αντίπαλο.