Υπό τον Μπάιντεν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει υποθέσεις σχετικές με την Τουρκία

Υπό τον Μπάιντεν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει υποθέσεις σχετικές με την Τουρκία

Υπό Μπάιντεν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει υποθέσεις σχετικές με την Τουρκία

Υπό τον Μπάιντεν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει υποθέσεις σχετικές με την Τουρκία

Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει τις έρευνες που συνδέονται με την Άγκυρα, οι οποίες είχαν ανασταλεί υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε τη σχέση του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να παρακάμψει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα, σε υποθέσεις που σχετίζονται με την τουρκική τράπεζα Halkbank και τον χρηματισμού του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Mike Flynn, στον οποίο ο Τραμπ έδωσε αμνηστία το 2020.

Αλλά αυτή η δυναμική αλλάζει υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν, καθώς οι έρευνες που σχετίζονται με την Άγκυρα συνεχίζονται τόσο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και στο Πεντάγωνο.

Σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος συνήθιζε να καλεί τον Ερντογάν από το Οβάλ Γραφείο, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει τηλεφωνήσει ακόμη στον Τούρκο ηγέτη, παρόλο που έχει κάνει αντίστοιχες κλήσεις προς το Ιράκ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Οι διαφωνίες σχετικά με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, τις κυρώσεις του Κογκρέσου, την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν θολώσει τη σχέση.

Στο δικαστικό μέτωπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει έναν πιο αποφασιστικό ρόλο σε υποθέσεις που σχετίζονται με την Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα, οι διωκτικές αρχές ανέφεραν ότι τα υπουργεία εξωτερικών και δικαιοσύνης είχαν στείλει 18 σελίδες δικογραφίας στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, ζητώντας του να επικυρώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία οι τούρκοι πράκτορες ασφαλείας και σωματοφύλακες του Ερντογάν θεωρούνται υπεύθυνοι για επιθέσεις σε διαδηλωτές το 2017.

Παράλληλα, ο αρχές του Πενταγώνου την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για τον κ. Flynn, κάτι που είχε καθυστερήσει υπό τη διοίκηση του Τραμπ. Ο ερευνητής του Πενταγώνου απέστειλε στον αμερικανικό στρατό τα πορίσματά του για την υπόθεση, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Flynn δέχθηκε ξένα χρήματα από τη Ρωσία και την Τουρκία, λίγο πριν ενταχθεί στο προσωπικό του Λευκού Οίκου υπό τον Τραμπ.

Η αποδοχή αυτών των κεφαλαίων από τον Flynn θα μπορούσε να συνιστά συνταγματική παραβίαση. Ο Flynn ομολόγησε δύο φορές την ενοχή του για ψευδείς δηλώσεις στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), αλλά o Τραμπ του έδωσε αμνηστία τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να επιβάλλει χρηματικές ποινές στον Flynn για τυχόν παραβίαση των στρατιωτικών κανόνων. Ωστόσο, το χρονικό πλαίσιο για μια τέτοια απόφαση παραμένει ασαφές.

Μια άλλη υπόθεση που θα μπορούσε να δει περισσότερη δραστηριότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Μπάιντεν, είναι η υπόθεση της Halkbank που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη. Η κρατική τράπεζα της Τουρκίας κατηγορείται για υπεξαίρεση, συνωμοσία, ξέπλυμα χρήματος, απάτη και για παροχή βοήθειας στο Ιράν να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις.

Ο Ερντογάν παρακαλούσε τον Τραμπ να παρέμβει προσωπικά για να εγκαταλειφθεί η υπόθεση. Σύμφωνα με το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, «The Room Where It Happened», ο Τραμπ είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα επέμβει και θα διαλύσει την υπόθεση.

«Ο Τραμπ έπειτα είπε στον Ερντογάν ότι θα φροντίσει το θέμα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας δεν ήταν δικοί του, αλλά του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που επιλύθηκε όταν αντικαταστάθηκαν από δικούς του», γράφει ο κ. Μπόλτον.

Έξι μήνες πριν από την αποχώρησή του, ο Τραμπ απομάκρυνε τον Τζέφρι Μπέρμαν, τον αμερικανό εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, αλλά δεν μπόρεσε τελικά να κλείσει την υπόθεση.

Τώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Ρον Γουάιντεν προτρέπει τον πρόσφατα διορισθέντα Γενικό Εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ να εξετάσει την παρέμβαση του Τραμπ υπέρ της Τουρκίας για την υπόθεση Χάλκμπανκ. Σε επιστολή προς τον Garland την περασμένη Πέμπτη, την πρώτη του μέρα στη δουλειά, ο Wyden απαιτεί απαντήσεις από την νέα κυβέρνηση, τις οποίες η ομάδα του Τραμπ είχε αρνηθεί να δώσεο.

«Αν και το υπουργείο αρνήθηκε να συνεργαστεί με την έρευνά μου, θα συνεχίσω να αναζητώ απαντήσεις σχετικά με το γιατί ο πρώην πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin να παρέμβει παρανόμως σε ποινική έρευνα σχετικά με την αποφυγή κυρώσεων, έπειτα από πιέσεις από την τουρκική κυβέρνηση, και αν τελικά ο Mnuchin προσπάθησε να σταματήσει την έρευνα και τη δίωξη της Χάλκμπανκ ή να μειώσει τυχόν πρόστιμα που θα επέβαλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης», έγραψε.