Σε ανακοίνωσή της για την έκτη επέτειο από την κατοχή του Αφρίν από το τουρκικό κράτος, η Διοίκηση του YPG είπε ότι «θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση του Αφρίν και όλων των κατεχόμενων περιοχών».

Το Καντόνι Αφρίν ήταν το δυτικότερο καντόνι της Ροζάβα και της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, όπου ζούσαν 200.000 Κούρδοι. Αν και ο πληθυσμός ήταν συντριπτικά κουρδικός φιλοξενούσε διάφορες θρησκευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Γιαζίντι, των Αλαουιτών, των Χριστιανών μαζί με τους Σουνίτες Μουσουλμάνους.

Στις 20 Ιανουαρίου 2018, η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε 100 τοποθεσίες στο Αφρίν, ως την έναρξη μιας εισβολής που ονόμασαν «Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς».

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε αδιάκριτα αμάχους καθώς και θέσεις YPG/YPJ, ενώ πραγματοποιήθηκε χερσαία επίθεση από φατρίες και πολιτοφυλακές που οργανώθηκαν υπό την ομπρέλα του Συριακου Εθνικού Στρατού που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Μέχρι τις 15 Μαρτίου, οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία είχαν περικυκλώσει την πόλη Αφρίν και την έθεσαν υπό βομβαρδισμό πυροβολικού. Τουρκική αεροπορική επιδρομή έπληξε το μοναδικό λειτουργικό νοσοκομείο της πόλης, σκοτώνοντας 16 πολίτες.

Οι άμαχοι τράπηκαν σε φυγή και οι SDF υποχώρησαν, και στις 18 Μαρτίου η Τουρκία βρισκόταν στην de facto κατοχή του Αφρίν. Μεταξύ 400 και 500 άμαχοι σκοτώθηκαν στην εισβολή, συντριπτικά ως αποτέλεσμα των τουρκικών βομβαρδισμών. Άλλοι πολίτες εκτελέστηκαν συνοπτικά στο πεδίο.

Πριν από την τουρκική εισβολή, το Αφρίν ήταν ένα από τα πιο ειρηνικά και ασφαλή μέρη της Συρίας, και ουσιαστικά δεν είχε ποτέ μάχες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου περιστασιακές αψιμαχίες μεταξύ YPG/YPJ και τζιχαντιστικών δυνάμεων στα σύνορά της. Ως αποτέλεσμα, το Αφρίν πρόσφερε ειρηνικό καταφύγιο σε πάνω από 300.000 εσωτερικά εκτοπισμένους από άλλα μέρη της Συρίας.

Η Διοίκηση του YPG (Μονάδες Λαϊκής Άμυνας) εξέδωσε γραπτή δήλωση για την έκτη επέτειο από την κατοχή του Αφρίν και δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος κατοχής οργάνωσε συνολική επίθεση στο Αφρίν για 58 ημέρες το 2018 με την υποστήριξη των διεθνών δυνάμεων και τον πιο προηγμένο πόλεμο τεχνολογίας με τη συμμετοχή συμμοριών.

“Είναι σαφές ότι η επίθεση στο Αφρίν πραγματοποιήθηκε με την έγκριση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έχουν επιρροή στο Δυτικό Κουρδιστάν και τη Συρία. Η Αντίσταση στο Αφρίν είναι μια άνευ προηγουμένου διαδικασία και γεγονός στην ιστορία. Η θυσία και η αντίστασή μας  και οι δυνάμεις στο Αφρίν πίεσαν το κατοχικό κράτος και απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο λαός μας μπορεί να αμυνθεί από κάθε επίθεση με τη δική του δύναμη. όπως η Avesta Xabûr, ο Îlan Dara, ο Artêş Hakkarî και ο διοικητής Karker Êrîş,έγιναν μάρτυρες ενώ πολεμούσαν».

Υπενθυμίζοντας τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το τουρκικό κράτος και οι συμμορίες του επί έξι χρόνια, η Διοίκηση του YPG δήλωσε τα εξής:

«Τα τελευταία 6 χρόνια, η δημογραφική δομή του Αφρίν έχει αλλάξει, ο κουρδικός λαός έχει εκτοπιστεί, τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρέχονται από τους διεθνείς νόμους και συμφωνίες στις οποίες το τουρκικό κράτος είναι συμβαλλόμενο μέρος έχουν παραβιαστεί. στερούνται τα δικαιώματά τους. Το Αφρίν καθαρίζεται από τους Κούρδους και στόχος είναι να αλλάξει η ταυτότητα της περιοχής. Για το σκοπό αυτό, οι Κούρδοι που θέλουν να επιστρέψουν στο Αφρίν υφίστανται πιέσεις και επιθέσεις από τις κατοχικές συμμορίες , ως YPG, επιβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την απελευθέρωση του Αφρίν και όλων των κατεχόμενων περιοχών.Τιμούμε με σεβασμό όλους τους συντρόφους μας που μαρτύρησαν στην Αντίσταση του Αιώνα στο Αφρίν και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι θα ενισχύσουμε τον αγώνα για ελευθερία στα βήματά τους».

2024-03-19T00:46:27+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top