
Υπεγράφη τις τελευταίες ώρες η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα και της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία το εμπορικό λιμάνι της Χομς, πόλης ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Μισράτα, θα ενοικιαστεί από την Τουρκία για 99 χρόνια, με στόχο να υπαχθεί στην κοντινή ναυτική βάση που εκμεταλλεύεται η Τουρκία και να εγκατασταθούν εκεί drone.
Σύμφωνα με τον πατέρα του τουρκολιβυκού μνημονίου και φανατικό υποστηρικτή του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζιχάτ Γιαιτζί, στο εν λόγω λιμάνι της Χομς θα εγκατασταθούν και αντιαεροπορικά συστήματα.
“Η Τουρκία νοίκιασε το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Στο λιμάνι που θα παραχωρηθεί στο τουρκικό Ναυτικό και τις Χερσαίες Δυνάμεις της θα δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση για τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις. Με το λιμάνι που ενοικιάστηκε, η Τουρκία θα διασφαλίσει επίσης προληπτική άμυνα για τις τουρκικές ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων” αναφέρεται στην ανάρτηση του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), όπου πρόεδρος είναι ο Γιαϊτζί.
Φυσικά, όπως αναφέρει και ο Γιαιτζί αυτή η συμφωνία έχει ως στόχο την Ελλάδα καθώς η εν λόγω εγκατάσταση πολεμικού υλικού στόχο θα έχει “την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στη Γαλάζια Πατρίδα”.
Μάλιστα υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες που λένε ότι η Λιβύη σκοπεύει να παραχωρήσει και την αεροπρική βάση al-Watiya, η οποία είχε δεχτεί το πλήγμα από τα γαλλικά Rafale της Αιγύπτου και μέσω της οποίας η Τουρκία στέλνει εδώ και χρόνια μαχητές, τζιχαντιστές και οπλισμό στις δυνάμεις του Σάρατζ (νωρίτερα) και του Ντμπέιμπα (τώρα).
Παρ’ όλα αυτά ο δήμος της Χομς διέψευσε τις αναφορές για εκμίσθωση του λιμανιού του στην Τουρκία για 99 χρόνια, προσθέτοντας ότι είχε έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ήταν σταθερές στην απόρριψη των αναφορών.
Από την άλλη, σύμφωνα με το Libya Observer η λιβυκή πλευρά φαίνεται να… τα μασάει: Από τη μία πλευρά ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Μοχάμεντ Αλ-Χαντάντ, δήλωσε ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν δημόσια σχετικά με τη ναυτική βάση που θα εγκατασταθεί στο λιμάνι στο Αλ-Κουμς ήταν αναληθείς. Από την άλλη όμως, εξήγησε ότι η συμφωνία για τη βάση επιτεύχθηκε μετά από διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων αρχών.
Η απόφαση, η οποία απορρίφθηκε από την πλειονότητα τον κατοίκων της περιοχής, έγινε δεκτή με διαδηλώσεις επί ένα διήμερο από την περασμένη Κυριακή. Κάποιοι μάλιστα πέρασαν τη νύχτα μπροστά στο λιμάνι εκφράζοντας την οργή τους καίγοντας λάστιχα και κλείνοντας δρόμους και γέφυρες. Μπλόκαραν επίσης τη διέλευση των αυτοκινήτων, απειλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επεκτείνουν την κίνησή τους ώστε να αποκλείσουν ζωτικά κέντρα, όπως ο κεντρικός σταθμός ηλεκτρισμού, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί να ακυρώσει την απόφασή της και να εκκενώσει τα στρατεύματα που στάλθηκαν έξω από την πόλη τους για να περιορίσουν διαμαρτυρίες.
Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η προσθήκη του λιμανιού στη στρατιωτική βάση θα κόψει τις πηγές εισοδήματος και τα προς το ζην περίπου 5.000 οικογενειών στην πόλη και τις κοντινές περιοχές. Χαρακτήρισαν την απόφαση της κυβέρνησης “αυθαίρετη” και ενάντια στα συμφέροντα της περιοχής και της χώρας καθώς θα αύξανε την εδαφική καταπάτηση ξένων δυνάμεων.
Το Κοινοβούλιο της Λιβύης μπήκε στη μάχη για να εκφράσει την αλληλεγγύη στον πληθυσμό της Αλ-Κουμς και να απορρίψει την απόφαση της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ, κάλεσε το Προεδρικό Συμβούλιο “να αναλάβει τις ευθύνες του και να ζητήσει από τον στρατιωτικό εισαγγελέα να ανακαλέσει την απόφαση”, χαρακτηρίζοντάς την “άκυρη και αναξιόπιστη”.
Πέτρος Κράνιας
Αφήστε ένα σχόλιο