Υπ’ όψιν των κ.κ. Στόλτεμπεργκ και Μητσοτάκη
Υπ’ όψιν των κ.κ. Στόλτεμπεργκ και Μητσοτάκη
Οι κκ. Στόλτεμπεργκ και Μητσοτάκης χρησιμοποίησαν σχεδόν τις ίδιες φράσεις για να δικαιολογήσουν τη γενοκτονία που διαπράττει η Τουρκία εναντίον των Κούρδων, εναντίον ενός λαού που ζούσε στην περιοχή χιλιάδες χρόνια πριν καταλάβουν δια της βίας οι Τούρκοι τα εδάφη τους.
- Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο κ. Στόλτεμπεργκ, σε συνέντευξή του σε ελληνικό μέσο χαρακτήρισε «εύλογες» τις ανησυχίες της Τουρκίας και τόνισε ότι «Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών ανησυχιών της Τουρκίας για την τρομοκρατική οργάνωση PKK, και να βρούμε ενιαίο δρόμο προς τα εμπρός. Η Τουρκία έχει υποφέρει από το PKK και έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία από οποιονδήποτε άλλο Σύμμαχο. Έτσι, η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες, τις οποίες όλοι οι Σύμμαχοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ήταν πιο… συγκεκριμένος, κάνοντας την εξής δήλωση:
«Θέλω να πω ανοικτά ότι η Τουρκία έχει κάποια «εύλογα δίκαια», όταν την απασχολεί το ζήτημα της τρομοκρατίας, η οποία εκπορεύεται από κουρδικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα η Τουρκία από τέτοιες τρομοκρατικές δράσεις, το οποίο νομιζω ότι δεν έχουμε καμία δυσκολία να το αναγνωρίσουμε».
Επειδή, λοιπόν, αναγνωρίζουμε και μάλιστα χωρίς δυσκολία τα «εύλογα δίκαια» της Τουρκίας, ας δικαιολογήσουμε και τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο Başkent, επειδή τόλμησε να μιλήσει για ειρήνη και δημοκρατία και επειδή επιλέχθηκε ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Τέτοιες πράξεις δεν επιτρέπονται, κατά τους κ.κ. Στόλτεμπεργκ και Μητσοτάκη, και η Τουρκία έχει «εύλογο δίκαιο» να απολύει όποιον μιλάει για ειρήνη και δημοκρατία, «δεν έχουμε καμία δυσκολία να το παραδεχτούμε».
Ας δούμε τι είπε η ίδια στον ιστότοπο Τ24:
Şebnem Oğuz: Με εξανάγκασαν σε παραίτηση την επόμενη μέρα της επιλογής μου στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP)
Η Şebnem Oğuz έκανε δήλωση για την αναγκαστική της παραίτηση από το Πανεπιστήμιο Başkent, στο οποίο είναι μέλος ΔΕΠ για 10 χρόνια, μετά την εκλογή της στη «Συμβουλευτική Επιτροπή» στο 5ο Τακτικό Μεγάλο Συνέδριο του HDP. Δηλώνοντας ότι της ζητήθηκε να παραιτηθεί αμέσως μετά το συνέδριο, η Oğuz είπε: «Το γεγονός ότι χρησιμοποίησα αυτό το δικαίωμα, το οποίο ορίζεται στο Σύνταγμα και είναι υπό νομική προστασία, ήταν ο λόγος για τον τερματισμό της εργασίας μου από το πανεπιστήμιο».
Η Şebnem Oğuz τόνισε ότι όταν πήγε στο Πανεπιστήμιο Başkent το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιουλίου, την επομένη του συνεδρίου του HDP, το έντυπο απόλυσης ήταν έτοιμο και η Πρυτανεία της ζήτησε να υποβάλει την επιστολή παραίτησής του πριν τη λήξη του ωραρίου.
Η Şebnem Oğuz περιέγραψε τις εμπειρίες της ως εξής:
«Το όνομά μου περιλαμβάνεται στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο, το οποίο εγκρίθηκε στο 5ο Τακτικό Συνέδριο του HDP την Κυριακή 3 Ιουλίου. Με τιμή αποδέχτηκα την πρόταση για ένταξη στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο, προκειμένου να συνεισφέρω στον αγώνα για τη δημοκρατία σ’ αυτό το κρίσιμο στάδιο εν μέσω σοβαρής οικονομικής και πολιτικοκοινωνικής κρίσης. Για μένα, ήταν μια φυσική προέκταση των πολιτικών μου προτιμήσεων, που ξεκίνησαν με τη στήριξη του HDP πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 και συνεχίστηκαν με το να είμαι ανάμεσα στους υπογράφοντες τη διακήρυξη ειρήνης με τίτλο "Δεν θα είμαστε συνένοχοι σ’ αυτό το έγκλημα» το 2016.
«Ακόμη και το έντυπο απόλυσής μου ήταν όταν πήγα στο πανεπιστήμιο»
Αμέσως μετά το συνέδριο, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, το μεσημέρι, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Başkent μου ζήτησε να γράψω την επιστολή παραίτησής μου πριν το τέλος της εργάσιμης ημέρας, επειδή είχα επιλεγεί ως μέλος στη Συμβουλευτική Επιτροπή του HDP. Το γεγονός ότι χρησιμοποίησα αυτό το δικαίωμα, το οποίο ορίζεται στο Σύνταγμα και υπόκειται σε νομική προστασία, ήταν η αιτία για τη λήξη της εργασίας μου από το πανεπιστήμιο. Ακόμα και το έντυπο απόλυσής μου είχε ετοιμαστεί όταν πήγα στη σχολή.
«Αναγκάστηκα να υποβάλω την αίτηση πριν από τη λήξη του ωραρίου»
Πριν από δύο εβδομάδες είχα ήδη ενημερώσει τη διοίκηση ότι πρόκειται να αποσυρθώ στο τέλος του καλοκαιριού για άλλους λόγους. Είχα κάνει ένα σχέδιο να ολοκληρώσω τις εργασίες που σχετίζονται με τους φοιτητές της διπλωματικής εργασίας που συμβούλευα και άλλες ακαδημαϊκές ασχολίες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όταν όμως μου ζητήθηκε να παραιτηθώ τη Δευτέρα, αποδείχθηκε ότι η διοίκηση δεν άντεχε να μείνω στο σχολείο ούτε μια μέρα. Μου ζήτησαν να κόψω κάθε σχέση αμέσως, να τακτοποιήσω το δωμάτιό μου και να αποσυνδεθώ από τους εταιρικούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς. Αναγκάστηκα να υποβάλω την αίτηση αναφέροντας ότι ήθελα να φύγω από τη δουλειά μου λόγω συνταξιοδότησης πριν από τη λήξη του ωραρίου.
"Η πρόσβασή μου στους σχετικούς λογαριασμούς έκλεισε αμέσως, το όνομά μου αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο"
Αυτό ήταν μια πολύ γνώριμη διαδικασία για τους ακαδημαϊκούς φίλους μας που απολύθηκαν από το 2016 λόγω της αντιπολιτευτικής τους πολιτικής στάσης. Εκδιώχθηκαν από το πανεπιστήμιο με διάταγμα, καταγγελία σύμβασης, αναγκαστική συνταξιοδότηση ή άλλα μέσα. Πήρα βιαστικά τα πράγματά μου και έφυγα από το πανεπιστήμιο όπου δούλευα δέκα χρόνια. Η ιστορία και το μέλλον των επιστημονικών επαγγελματικών μου δεσμεύσεων αγνοήθηκαν. Η ιστορία και το μέλλον των επαγγελματικών μου δεσμεύσεων αγνοήθηκαν. Έκοψα όλους τους πραγματικούς και ψηφιακούς δεσμούς μου με το ίδρυμα σε δύο μέρες και παρέδωσα την πανεπιστημιακή μου ταυτότητα. Προκειμένου να μεταφέρω το υλικό που ανέβασα στο πληροφοριακό σύστημα του ιδρύματος κατά τη διαδικασία απόλυσης, η πρόσβασή μου στους σχετικούς λογαριασμούς έκλεισε πριν λήξει ο χρόνος που ήθελα, το όνομά μου αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο του τμήματος και ακόμη και οι λογαριασμοί κοινωνικών δικτύων του τμήματος αφαιρέθηκαν μαζί με τους ακολούθους μου.
«Είχα αναστολή το 2016, ξανάρχισα τη δουλειά μου μετά από λίγο, αλλά αυτή τη φορά η συγκυρία είναι διαφορετική»
Έπρεπε να ακυρώσω μία προς μία τις ακαδημαϊκές θέσεις που είχα υποσχεθεί νωρίτερα. Επειδή η συστατική επιστολή που έγραψα για έναν μαθητή πριν από λίγο καιρό ξαφνικά δεν ήταν πλέον έγκυρη, τηλεφώνησα στον φοιτητή και του είπα να ζητήσει μια συστατική επιστολή από κάποιον άλλο καθηγητή, αλλά ο φοιτητής είχε ήδη παραδώσει την επιστολή. Μία προς μία, άφησα τις επιτροπές διατριβών που υποσχέθηκα να συμμετάσχω μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο. Δύσκολα μπορούσα να βρω μια φόρμουλα για τον φοιτητή μου, που επρόκειτο να υπερασπιστεί τη διατριβή του δύο μέρες αργότερα, που δεν θα τον έκανε να υποφέρει. Η διοίκηση του πανεπιστημίου έδειξε την ίδια μισαλλοδοξία και ταχεία τιμωρητική αντίδραση μετά την ανακοίνωση της διακήρυξης των ακαδημαϊκών για την ειρήνη στις 11 Ιανουαρίου 2016. Απολύθηκα μια εβδομάδα μετά την ανάγνωση της ανακοίνωσης και μετά από λίγο ξαναπήρα τη δουλειά μου. Ωστόσο, αυτή τη φορά η συγκυρία ήταν διαφορετική. Αναγκάστηκα να παραιτηθώ λόγω συνταξιοδότησης αμέσως αφού έγινα μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του HDP.
«Αναγκάστηκα να παραιτηθώ λόγω συνταξιοδότησης αμέσως αφού έγινα μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου»
Αμέσως μετά την αναφορά μου, την οποία αναγκάστηκα να υποβάλω, έγινε γραπτή δήλωση στη σχολή ότι «αποχώρησα με τη θέλησή μου». Αυτή η εξήγηση είναι λανθασμένη και ελλιπής. Η απομάκρυνσή μου έγινε υποχρεωτικά αμέσως μετά την επιλογή μου ω ς μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος, που εκπροσωπείται με κοινοβουλευτική ομάδα στο κοινοβούλιο.
Αφήστε ένα σχόλιο