26823938

 

Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD). Το επίκεντρο ήταν σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, περίπου 5 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές, στην επαρχία Χατάι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Διασώστες ανέσυραν αργά το βράδυ της Πέμπτης ζωντανό ένα 12χρονο αγόρι από τα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, 260 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 38.044 ανθρώπους μέχρι στιγμής. Παρά τις λιγοστές ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων, δέκα ημέρες μετά το χτύπημα του σεισμού, σωστικά συνεργεία και εθελοντές δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους στις σεισμόπληκτες περιοχές. Η επιμονή αυτή επιβραβεύτηκε με τη διάσωση του 12χρονου Οσμάν Χαλέμπιγε, του αγοριού που διασώθηκε στη συνοικία Εκιντζί και διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Νωρίτερα είχε ανασυρθεί ζωντανή από τα ερείπια η 29χρονη Νεσλιχάν Κιλίτς, 258 ώρες από τους δύο σεισμούς που σκόρπισαν τον όλεθρο στην Τουρκία και τη Συρία. “Δόξα τω Θεώ, η αδερφή μου επέζησε. Λένε ότι διατηρούσε τις αισθήσεις της, αλλά δεν καταφέραμε να τη δούμε ακόμα”, δήλωσε ο Γιουσούφ Γιαλτζινόζ. Ο γιατρός Μοχάμεντ Σεμίχ Γκεντίκ που εξέτασε την 29χρονη είπε ότι η κοπέλα ψέλλισε το όνομά της και ζητούσε να μάθει ην τύχη συγγενικών της προσώπων. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η κατάστασή της είναι σταθερή.

Με βάση τον πιο πρόσφατο επίσημο προσωρινό απολογισμό της Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), μέχρι στιγμής στην Τουρκία έχουν καταμετρηθεί 38.044 νεκροί. Συνολικά, τα θύματα των σεισμών σε Τουρκία και Συρία είναι περισσότερα από 42.000.

Οι αιτήσεις επιθεώρησης κτηρίων αυξάνονται κατά 90% στην Κωνσταντινούπολη

Οι απαιτήσεις για επιθεώρηση κτιρίων έχουν αυξηθεί κατά 90% στην Κωνσταντινούπολη μετά τους σεισμούς, ενώ ορισμένα υλικά όπως θαλάσσια άμμος, κοχύλια και εφημερίδες έχουν βρεθεί στην εσωτερική δομή ορισμένων δειγμάτων σκυροδέματος. Μετά τον σεισμό που έπληξε τα νότια της χώρας, κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης στην οποία οι ειδικοί περίμεναν εδώ και καιρό μεγάλο σεισμό, άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις για έλεγχο των κτιρίων τους.

Στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι στα δείγματα βρέθηκαν υλικά όπως κοχύλια, θαλάσσιες πέτρες και εφημερίδες, φελιζόλ και ξύλο, τα περισσότερα από τα οποία είχαν ληφθεί από παλιά κτήρια. Αξιωματούχοι του εργαστηρίου ανέφεραν ότι οι αιτήσεις αυξήθηκαν σε νέα κτίρια καθώς και σε παλιά.

“Υπάρχει μια αφύσικη αύξηση 90% στα αιτήματα επιθεώρησης που έρχονται σε εμάς”, δήλωσε η Μενεξέ Πέρντι, υπάλληλος από το εργαστήριο σκυροδέματος και δαπέδου του δήμου Χαλκηδόνας. “Οι πολίτες που διαμένουν σε νεόδμητα κτήρια δεν πρέπει να φοβούνται εάν τα κτήριά τους διαθέτουν πιστοποιητικό σχετικά με επιθεωρήσεις σκυροδέματος και εδαφολογική έρευνα”, εξήγησε ο Πέρντι.

“Όταν ο δημότης μας κάνει αίτηση, οι δημοτικές μας ομάδες στο πεδίο παίρνουν δείγματα από συγκεκριμένα σημεία του κτιρίου. Αργότερα, η εργασία γίνεται εδώ και μετατρέπεται σε αρχείο. Ανεβάζουμε τις απαραίτητες πληροφορίες των κτιρίων στο σύστημα του υπουργείου. Εάν ένα κτίριο έχει επικίνδυνη κατασκευή, το παραδίδουμε στη Διεύθυνση Κτηματολογίου. Αν χρειαστεί κατεδάφιση, ξεκινά η διαδικασία”, είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι ταξινομήσεις όπως c8 και c10 εκφράζουν τη φέρουσα ικανότητα του σκυροδέματος, ο Πέρντι σημείωσε ότι η ελάχιστη κατηγορία σκυροδέματος που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μέρη που χαρακτηρίζονται ως ζώνες σεισμού είναι η c25.

“Συχνά συναντάμε κομμάτια όπως τύπους σκυροδέματος c8 ή c10 μαζί με θαλάσσια άμμο και κοχύλια μέσα στα δείγματα παλαιών κτιρίων”, σημείωσε.

Αυξάνεται η εσωτερική μετανάστευση

Πολλοί άνθρωποι που έχασαν τους συγγενείς και τα σπίτια τους στους φονικούς σεισμούς που στοίχισαν περισσότερες από 35.000 ζωές άρχισαν να εγκαταλείπουν τις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, καθώς οι πυρετώδεις προσπάθειες εκκένωσης κτηρίων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές έχουν πάρει δυναμική.

Σε διαμερίσματα των οποίων οι σκάλες δεν έχουν υποστεί ζημιά, οι κάτοικοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να μπουν μέσα και να προσπαθήσουν να σώσουν τα εναπομείναντα υπάρχοντά τους. Οι κάτοικοι του πρώτου και του δεύτερου ορόφου σε σπίτια εκκενώνουν άθραυστα αντικείμενα πετώντας τα από τα παράθυρα.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν από ζώνες σεισμού προτιμούν να πάνε σε σχετικά ασφαλείς περιοχές κοντά στις γειτονικές επαρχίες όπως τα Θυάτειρα, το Ικόνιο και η Νίγδη. Εκείνοι των οποίων οι συγγενείς κατοικούν σε μητροπολιτικές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη μεταναστεύουν σε αυτές τις περιοχές αεροπορικώς ή ξηράς.

Κάποιοι άλλοι άρχισαν επίσης να εγκαθίστανται σε εξοχικές κατοικίες σε πόλεις που επλήγησαν από σεισμό ή σε σχετικά ανθεκτικές συνοικίες όπως η συνοικία Τούρκογλου του Καχραμανμαράς.

Ενώ υπάρχει μεγάλη μεταναστευτική δραστηριότητα στη Μελιτηνή, μια από τις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ένας εμπειρογνώμονας που διεξήγαγε μια μελέτη ανίχνευσης σεισμών δήλωσε ότι περισσότερο από το 85% των κτηρίων στην περιοχή Ντογανσεχίρ είναι άχρηστα.