Η οργή μεγαλώνει για την de facto κατοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν από την Τουρκία, η Φωνή της Αμερικής αποκαλύπτει το μέγεθος της στρατιωτικής επιχείρησης που λαμβάνει χώρα παρά τις διαμαρτυρίες.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Η de facto κατοχή από την Τουρκία μεγάλων περιοχών του Ιρακινού Κουρδιστάν έχει αποκαλυφθεί σε ρεπορτάζ της Φωνής της Αμερικής (VoA) , καθώς μια εκστρατεία κατά της κατοχής και οι διαμαρτυρίες από πολιτικά κόμματα έχουν ξεκινήσει. Ωστόσο, το κυρίαρχο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) της περιοχής απέτυχε να λάβει θέση ενάντια στην ενστάλαξη τουρκικών στρατιωτικών σημείων ελέγχου στην περιοχή, προκαλώντας ευρεία καταδίκη.

Μόνο η VoA, ένα δίκτυο χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στις αγροτικές περιοχές που επλήγησαν από την de facto τουρκική κατοχή. Ο Nizar Mihemed, ένας  ντόπιος, εξέφρασε τη λύπη του για τον αντίκτυπο στην τοπική γεωργία, μιλώντας στην VoA: «Υπάρχει μεγάλη πίεση… δεν μπορείς να πας ούτε στα χωράφια σου».

Οι ανησυχίες του αντικατοπτρίστηκαν από τον ντόπιο Faqiq Niheli, ο οποίος πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις της Τουρκίας έχουν αυξηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό σε ένταση και βία. Μάλιστα, ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί περισσότερο, αφού είναι καλοκαίρι, και έχουν αποτέλεσμα και οι φωτιές. Ο βομβαρδισμός προκαλεί την εξάπλωση των πυρκαγιών».

Στην έκθεσή του, ο Kawa Omer της VoA σημείωσε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές μόνο με την υποστήριξη και τη συνενοχή του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), που κυβερνά την περιοχή. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από ορισμένα κόμματα στην περιοχή.

Το Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν (KNK) , μια ομάδα ομπρέλα που συνδέει τις κουρδικές οργανώσεις και στα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν και της διασποράς, ανέφερε αύξηση της κίνησης φορτηγών και τεθωρακισμένων οχημάτων μέσω γειτονικών περιοχών, καθώς και μετακινήσεις στρατευμάτων μέσω χωριών στο Duhok.

«Αυτές οι τουρκικές επιθέσεις σίγουρα θα οδηγήσουν σε έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο με περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες. Αν και είναι υπό την κοινή ευθύνη του Ιράκ και του Νοτίου Κουρδιστάν [το KRI], η τουρκική κατοχή έχει διευκολυνθεί με τη γνώση και τη συγκατάθεση του κυβερνώντος KDP και της κυβέρνησης στη Βαγδάτη», ανέφερε το KNK.

Επίσης, ως απάντηση στις εκτεταμένες προσπάθειες της Τουρκίας να καταλάβει το Ιρακινό Κουρδιστάν, το Κίνημα Ελευθερίας της Κοινωνίας του Κουρδιστάν (Tevgera Azadi) εξέδωσε δήλωση που απευθύνεται σε πολιτικές ομάδες στην περιοχή, καλώντας σε επαγρύπνηση και αντίσταση ενάντια στην τουρκική επίθεση. Η δήλωση υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ο κουρδικός και ο ιρακινός λαός να σταθούν ενωμένοι ενάντια στην τουρκική εισβολή.

Σημειωτέον, οι περιφερειακοί αντίπαλοι του KDP στην Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) ηγήθηκαν του κοινοβουλευτικού τους μπλοκ στην αντίθεσή τους στην επιχείρηση. «Εμείς, ως φατρία του PUK στο ιρακινό κοινοβούλιο, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία και καταδικάζουμε αυτές τις παραβιάσεις του KRI και της ιρακινής κυριαρχίας, επειδή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και την ασφάλεια των πολιτών. Είναι επίσης παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφεραν σε μια δήλωση επικρίνοντας τόσο την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης όσο και την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), η οποία κυριαρχείται από το KDP.

Η αντίθεση στην τουρκική κατοχή δεν περιορίστηκε σε πολιτικές παρατάξεις. Γνωστοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές στην τοπική περιοχή συμμετείχαν επίσης σε μια εκστρατεία hashtag, με τίτλο «Η Τουρκία καταλαμβάνει το Ντουχόκ», δίνοντας την υποστήριξή τους σε ένα αυξανόμενο κύμα κριτικής.

Η διαμαρτυρία και η αντιπολίτευση έρχονται καθώς τοπικές πηγές αναφέρουν ότι, εκτός από την ανάπτυξη εκατοντάδων τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων γύρω από την περιοχή Metina (Metîna) της επαρχίας Duhok, υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία είναι πιθανό να επισκεφθεί τη Βαγδάτη. Τις τελευταίες 10 ημέρες, η Τουρκία έχει αναπτύξει 300 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου, συνέλεξαν έγγραφα ταυτότητας κατοίκων και εκκένωσαν βίαια πολλά παραμεθόρια χωριά. Η στρατιωτική παρουσία έχει εγείρει ανησυχίες για περαιτέρω εκτοπισμό και την κυριαρχία της περιοχής.