Το Ντίσελντορφ φιλοξενεί το εναρκτήριο Φεστιβάλ Κουρδικού Κινηματογράφου για να αναδείξει την κοινότητα των Γιαζίντι και τον κουρδικό πολιτισμό.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

 

Το Ντίσελντορφ της Γερμανίας παρουσιάζει το πρώτο Φεστιβάλ Κουρδικού Κινηματογράφου (DKFF), προσφέροντας μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για τον κουρδικό κινηματογράφο και προβάλλοντας την κοινότητα των Γιαζίντι. Αυτή η εκδήλωση, που θα διαρκέσει από τις 25 έως τις 28 Απριλίου, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη διατήρησης και εξέλιξης της κουρδικής γλώσσας, πολιτισμού και ιστορίας, κάτω από μακροχρόνια πολιτική καταστολή.

Κούρδοι κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες προστατεύουν την πολιτιστική ταυτότητα της κοινότητάς τους μέσω έργων που λειτουργούν ως καλλιτεχνικές εκφράσεις και ιστορικά ντοκουμέντα. Οι ταινίες τους όχι μόνο εμβαθύνουν στον κουρδικό τρόπο ζωής, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα απέναντι στις αντιξοότητες, αλλά παίζουν επίσης καίριο ρόλο στην εκπαίδευση και την αμφισβήτηση των προκαταλήψεων. Μεταξύ αυτών των καλλιτεχνών, ο Yılmaz Güney ξεχωρίζει ως πρωτοπόρος στον κουρδικό κινηματογράφο και ως πολιτιστικός πρεσβευτής πέρα ​​από τα σύνορα.

Πέρα από την προβολή ταινιών, το πρόγραμμα DKFF περιλαμβάνει συζητήσεις, διαλέξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να εμπλακούν σε βάθος με τον κουρδικό πολιτισμό και την ιστορία. Αυτές οι δραστηριότητες στοχεύουν στην προώθηση της ανεκτικότητας, της κατανόησης και της αλληλεγγύης.

Το φεστιβάλ αντικατοπτρίζει τα ιστορικά δεινά της κοινότητας των Γιαζίντι, ιδίως τη γενοκτονία που διέπραξε το ISIS στην περιοχή Sinjar (Şengal) του Ιράκ το 2014. Με τη Γερμανία να φιλοξενεί τη μεγαλύτερη διασπορά των Γιαζίντι, το φεστιβάλ γεφυρώνει τα πολιτιστικά χάσματα και ενισχύει τις φωνές.

Το DKFF προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει τον κουρδικό κινηματογράφο και να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο με διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινότητες.

Τα κυριότερα σημεία της ταινίας: 

– Rojbash του Özkan Küçük. Μια συγκινητική αφήγηση που συνυφαίνει τους αγώνες του παρελθόντος και του παρόντος του κουρδικού θεάτρου.

– When the Seedlings Grow του Reger Azad Kaya. Μια μέρα στη ζωή πατέρα και κόρης στο Κομπάνι.

– The Wedding Parade της Σεβινάζ Ευντίκε. Μια ιστορία τριών νεαρών γυναικών των οποίων τα όνειρα ανατρέπονται από τον πόλεμο.

– Nachbarn του Μάνο Χαλίλ. Μια αναδρομή σε μια παιδική ηλικία που σημαδεύτηκε από δικτατορία και αντίσταση, βασισμένη στα προσωπικά βιώματα του σκηνοθέτη.

– Sieger Sein της Soleen Youseef. Η ιστορία της Μόνα, μιας νεαρής πρόσφυγας που ταξιδεύει στη ζωή και το ποδόσφαιρο στο Βερολίνο.

– Ντοκιμαντέρ όπως το Letters from Shengal και το Heza καταγράφουν τους αγώνες και την ανθεκτικότητα της κοινότητας των Yazidi, ενώ το Ra – The Spiritual Path εξερευνά τον μοναδικό Αλεβισμό του Dersim.

Το φεστιβάλ του Ντίσελντορφ όχι μόνο γιορτάζει τα κουρδικά κινηματογραφικά επιτεύγματα, αλλά χρησιμεύει επίσης ως κρίσιμη υπενθύμιση των συνεχιζόμενων αγώνων και της ανθεκτικότητας των Κούρδων και των Γεζίντι.