Τούρκοι οικονομολόγοι: Ο αληθινός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 126,91% - Μήνυση από το κυβερνητικό TÜİK

 

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), που συγκροτήθηκε ανεξάρτητα από ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους, αλλά διάκειται φιλικά στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε τα δικά της αποτελέσματα σχετικά με τον πληθωρισμό ερχόμενη για ακόμα μία φορά σε κόντρα με το Στατιστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας (TÜİK).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ετοίμασε η ENAG, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (E-CPI) αυξήθηκε κατά 7,21% τον Φεβρουάριο. Η τελευταία 12μηνη αύξηση του e-CPI ήταν 126,91%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ENAG, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 9,18% τον Ιανουάριο, ενώ η ετήσια αύξηση ήταν 121,62%, την ώρα που το TÜİK τον είχε ανακοινώσει στο 57,68%.

Η ENAG, συχνά πυκνά διαψεύδει τις επίσημες ανακοινώσεις, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία πληθωρισμού που προκαλούν σοκ, όπως την προηγούμενη χρονιά, όταν το TÜİK είχε ανακοινώσει τον πληθωρισμό στο 85% με την ENAG να ανακοινώνει τον πληθωριοσμό στο 185%. Αυτό φυσικά, όπως κάθε τι μη κυβερνητικό στην Τουρκία, επιδέχεται μηνύσεων.

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο του οποίου η αγωγή κατά της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό, απορρίφθηκε από το δικαστήριο πέρυσι, κατέθεσε νέα αγωγή κατά της ENAG.

Ο διευθυντής της ENAG καθηγητής δρ. Βεϊσέλ Ουλουσόι, στην ανακοίνωση που έκανε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “Κάνετε ξανά μήνυση, αγαπητοί διαχειριστές της TÜİK. Αν κατεβείτε στο χωράφι και μετρήσετε σωστά τον πληθωρισμό και το εθνικό εισόδημα, ίσως ωφελήσετε την κοινωνία. Αυτή τη φορά θα έρθετε στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά δεν υπάρχει φυγή όπως την προηγούμενη φορά”.

Ο Ουλουσόι ανέβασε αργότερα: “Θα εξετάσουμε και θα παρέχουμε τα δεδομένα που έχετε μετρήσει ένα προς ένα. Θα πρέπει να πληρώσετε το κόστος που επιβαρύνετε την κοινωνία και το εισόδημα που παίρνετε από τις τσέπες της. Σε ατομική βάση. Ορκίζομαι!” είπε.

Πέρυσι, η TurkStat υπέβαλε μήνυση με την αιτιολογία ότι η φήμη του ιδρύματος είχε πληγεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσίευσε η ENAG και ζήτησε προσωρινή διαταγή για τη μη δημοσίευση των στοιχείων της ENAG. Η δίκη της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο 15ο Πολιτικό Πρωτοδικείο της Άγκυρας το 2022. Ο δικαστής ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία αποφασίζοντας να απορρίψει την αγωγή. Ο Ουλουσόι ανακοίνωσε αυτή την κατάσταση με τα ακόλουθα λόγια: “Το αίτημα της Turkstat για προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε από όλα τα δικαστήρια”.

Πέτρος Κράνιας