Τουρκικό ντρόουν σκότωσε δημόσιους υπαλλήλους της AANES στην Κομπάνι της Συρίας

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε την Τρίτη 25/4 ότι τουρκική επίθεση με ντρόουν σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε ένα άλλο στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που εδρεύει στο Λονδίνο, τα θύματα ήταν υπάλληλοι της AANES, ενός κυβερνητικού οργάνου που ιδρύθηκε σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους.

«Τα ασθενοφόρα εθεάθησαν να σπεύδουν στο σημείο του στόχου και να μετακινούν τα σώματα των νεκρών και των τραυματιών από το στοχευμένο αυτοκίνητο», υποδεικνύοντας τη σοβαρότητα της επίθεσης, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο (SOHR).

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, επιβεβαίωσαν ότι ένας από τους μαχητές τους ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Η δήλωση των SDF σημειώνει ότι ο σκοτωμένος μαχητής περνούσε τις διακοπές του Ιντ αλ-φιτρ* με την οικογένειά του στην Κομπάνι.

Καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται για τις γενικές και προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, αναμένεται ότι θα αυξήσει τις επιθέσεις της στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία συνεχίζεται εδώ και χρόνια, με την Τουρκία να θεωρεί τις κουρδικές ομάδες ως «τρομοκράτες» και απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη την επίθεση με ντρόουν.

Ωστόσο, αυτό το τελευταίο περιστατικό υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη βία και τις εντάσεις στην περιοχή, που έχουν οδηγήσει σε αμέτρητους θανάτους και εκτοπισμούς αμάχων.

*Το Ιντ αλ-φιτρ ή Εΐντ αλ-φιτρ, που λέγεται συχνά και Ιντ, είναι μουσουλμανική εορτή που γίνεται μετά το τέλος του μήνα Ραμαντάν, του ισλαμικού ιερού μήνα της νηστείας. Το ιντ είναι μια αραβική λέξη που σημαίνει «τον εορτασμό», ενώ φιτρ σημαίνει «το τέλος της νηστείας» (και μπορεί επίσης να σημάνει «τη φύση», από τη λέξη «fitrah») και συμβολίζει έτσι το τέλος της περιόδου νηστείας.