Ένα όχημα βομβαρδίστηκε από τουρκικό drone στην πόλη Σένγκαλ των Γιαζίντι στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ).

Ένα όχημα βομβαρδίστηκε από τουρκικό μαχητικό drone κοντά στο στρατόπεδο Serdeşt στην κύρια περιοχή οικισμού των Γιαζίντι της Shengal (Sinjar) στο βορειοδυτικό Ιράκ την Τρίτη. Αρχικά δεν υπήρχαν πληροφορίες για τα επακόλουθα της επίθεσης ούτε για πιθανά θύματα. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στο σημείο και ερευνούν την επίθεση.

Η επίθεση με drone σημειώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα σε δρόμο στο οροπέδιο Serdeşt. Λόγω της ισχύος του βομβαρδισμού, το αυτοκίνητο εκτοξεύτηκε σε βράχους στην άκρη του δρόμου και αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες, ανέφερε το πρακτορείο RojNews που εδρεύει στο Νότιο Κουρδιστάν. 

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσα άτομα βρίσκονταν στο όχημα και αν ήταν πολίτες ή πιθανώς μέλη των αμυντικών δομών των Γιαζίντι. Ένας αυτοδιοικούμενος καταυλισμός εκτοπισμένων βρίσκεται κοντά στον τόπο του εγκλήματος, όπου ζουν οι Γιαζίντι που εγκατέλειψαν τα χωριά τους στα βουνά κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας από το ISIS το 2014. Στην αναφερόμενη περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν επιθέσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Υπό το πρόσχημα της «πολέμησης του PKK», τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και drones έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα αεροπορικές επιδρομές στη Σενγκάλ από το 2017. Οι συγκεκριμένοι στόχοι είναι ως επί το πλείστον ιδρύματα που ιδρύθηκαν στον απόηχο της γενοκτονίας του ISIS – όπως το διοικητικό όργανο «Shengal Democratic Autonomous Council» (MXDŞ) ή τις μονάδες αυτοάμυνας YBŞ και YJŞ. Τα θύματα είναι κυρίως άτομα από τον άμαχο πληθυσμό – συχνά επιζώντες της γενοκτονίας του 2014.

Η τελευταία γνωστή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Τουρκία στη Σενγκάλ πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου, σκοτώνοντας τον Μετσντέλ Φεκίρ, διοικητή των Μονάδων Αντίστασης της Σενγκάλ (YBŞ) και επιζών της γενοκτονίας του ISIS το 2014. Το drone βομβάρδισε ένα σημείο ελέγχου κοντά στο Til Êzêr όπου ο Feqîr εργαζόταν. Ήταν 32 ετών και άφησε πίσω του γυναίκα και γιο. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο πολίτης Sadun Mirza Ali είχε σκοτωθεί από τουρκικό drone στη Σενγκάλ. Ο άνδρας ήταν πατέρας τριών παιδιών και εργαζόταν ως οδηγός στην επιτροπή μαρτύρων της αυτόνομης διοίκησης. Στα τέλη Δεκεμβρίου, πέντε εργάτες από τη Ροζάβα σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στη Σενγκάλ.

2024-04-03T01:35:47+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top