Μια δημοσιογράφος στην Τουρκία, η Neşe İdil, καταδικάστηκε με αναστολή για διάδοση «τρομοκρατικής προπαγάνδας» με ένα tweet που δείχνει γυναίκες να πανηγυρίζουν την απελευθέρωση του Κομπάνι από το ISIS το 2015.

 

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης με αναστολή στη δημοσιογράφο Nece İdil επειδή έγραψε στο Twitter το 2015 ότι οι γυναίκες των Μονάδων Προστασίας Γυναικών (YPJ), μιας ταξιαρχίας των ενόπλων δυνάμεων αποκλειστικά για γυναίκες στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, είχαν απελευθερώσει τη κουρδική πόλη Κομπάνι (Kobanê) από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η İdil δικάστηκε για μια εικόνα σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στα social media X τον Ιανουάριο του 2015, μαζί με ένα σχόλιο που έγραφε «Γυναίκες YPJ που γιορτάζουν την απελευθέρωση του Κομπάνι από το ISIS».

 

 

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέτασε την υπόθεση στις 20 Φεβρουαρίου απουσία της İdil, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο της Fatih Aydın. Ο εισαγγελέας επανέλαβε το αρχικό αίτημά του για ποινή φυλάκισης, υποστηρίζοντας ότι η ανάρτηση του İdil, η οποία περιελάμβανε ένοπλα μέλη της YPJ, αποτελούσε προπαγάνδα για παράνομες οργανώσεις και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στο πεδίο της ελευθερίας της έκφρασης.

Η υπεράσπιση του İdil επεσήμανε ότι η YPJ αναγνωρίστηκε ως « τρομοκρατική οργάνωση » από το Τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο μόνο πέντε μήνες μετά τη δημοσίευση της ανάρτησης και ζήτησε την αθώωση της İdil.

Το δικαστήριο καταδίκασε την İdil σε φυλάκιση ενός έτους και τριών μηνών για «τρομοκρατική προπαγάνδα», με αναστολή για πέντε χρόνια.

Ο διεθνής οργανισμός Coalition For Women In Journalism (CFWIF) καταδίκασε την κατάχρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από την Τουρκία για να φιμώσει τον Τύπο και προέτρεψε το δικαστήριο να ανατρέψει την απόφασή του.

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα επικρίνουν τακτικά την Τουρκία ότι περιορίζει την ελευθερία του Τύπου μέσω της φυλάκισης δημοσιογράφων. Σύμφωνα με έκθεση του Media and Law Studies Association (MLSA), 314 δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν νομικές διώξεις το 2023, με 29 να κρατούνται υπό κράτηση. Οι κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία αποτελούσαν την πλειονότητα των υποθέσεων που αφορούσαν δημοσιογράφους, αντιπροσωπεύοντας το 43 τοις εκατό των δίκων.