Τουρκική προκλητικότητα με φόντο την Κύπρο: Ο Ερντογάν υπέγραψε «Συμφωνία ΑΟΖ»

Κατά την πρόσφατη προεκλογική ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κιρκλαρελί (Σαράντα Εκκλησίες) αναφέρθηκε σε βίντεο που προβλήθηκε, σχετικά με τα πεπραγμένα της τουρκικής κυβέρνησης, ότι «η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για ΑΟΖ με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και τη Λιβύη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε πληροφορία που να αναφέρεται σε σύναψη «συμφωνίας ΑΟΖ», διαφορετικής από τη συμφωνία για την «υφαλοκρηπίδα» μεταξύ Άγκυρας – κατεχομένων, σύμφωνα και με όσα επισημαίνουν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Το 2011, η «Συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο Θάλασσα» που υπογράφηκε μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας κοινοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη από την Άγκυρα. Μάλιστα, Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι θα πρέπει να συναφθεί και συμφωνία για την ΑΟΖ, ότι η Τουρκία θα πρέπει ν’ ανακηρύξει ΑΟΖ στη Μεσόγειο και ότι αυτό το σκέλος λείπει. Εάν συναφθεί μια τέτοια συμφωνία, απαιτείται «κοινοβουλευτική» έγκριση σύμφωνα με το άρθρο 90 του λεγόμενου «συντάγματος» της «ΤΔΒΚ».

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Δεύτερη πρόκληση

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο «εθνική υπόθεση» της Τουρκίας και επισήμανε ότι η λύση της ομοσπονδίας δεν είναι πλέον κατάλληλη.

«Υποστηρίξαμε επίσης το άνοιγμα από την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ των Βαρωσίων που ήταν κλειστά εδώ και 46 χρόνια. Προστατεύσαμε και συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των πηγών ενέργειας στην Κύπρο και γύρω από αυτήν, καθώς και τα συμφέροντά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.