Μια τουρκική εθνικιστική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφική πυρκαγιά στο παζάρι Qaysari του Erbil, η οποία κατέστρεψε περισσότερα από 370 καταστήματα και τραυμάτισε περισσότερα από 100 άτομα, χαρακτηρίζοντάς την ως μια πράξη ιστορικής αποκατάστασης.

Μια σημαντική πυρκαγιά στο παζάρι Qaysari του Erbil το απόγευμα της Κυριακής είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή πάνω από 370 καταστημάτων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ατόμων, με μια τουρκική εθνικιστική ομάδα να ισχυρίζεται ότι η επίθεση ήταν μια εκστρατεία για την ανάκτηση αυτού που ισχυρίζονται ως ιστορικά τουρκική γη.

Η προκλητική δήλωση της ομάδας τη Δευτέρα διατύπωσε τα αιτήματά τους: «Το απόγευμα της 5ης Μαΐου, οι γενναίοι πολεμιστές μας πραγματοποίησαν επιχειρήσεις δολιοφθοράς σε 22 διαφορετικά σημεία στο παζάρι του Καϊσάρι του Ερμπίλ, κάνοντας στάχτη 450 καταστήματα. Είτε η ένδοξη τουρκική σημαία θα κυματίζει για πάντα πάνω από το Κάστρο του Ερμπίλ, είτε δεν θα τελειώσει μέχρι να πούμε ότι τελειώσε».

Το γραφείο του κυβερνήτη του Ερμπίλ ανέφερε τη Δευτέρα ότι η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότερα από 100 άτομα και επιβεβαίωσε τη σύσταση μιας ερευνητικής επιτροπής για να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασε η φωτιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η ομάδα στοχεύει στο παζάρι. Μια προηγούμενη δήλωση ανέφερε μια παρόμοια επίθεση στις 8 Απριλίου 2024, υποδεικνύοντας μια συνεχιζόμενη εκστρατεία κατά της κουρδικής διοίκησης. «Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας έως ότου κυματίσει η τουρκική σημαία πάνω από το Κάστρο του Ερμπίλ», προειδοποίησε η ομάδα , μετά τις προηγούμενες προσπάθειες δολιοφθοράς της.

Ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) Qubad Talabani, ανταποκρινόμενος στην τελευταία πυρκαγιά, εξέφρασε την αλληλεγγύη του με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που επλήγησαν και αναφέρθηκε λεπτομερώς στην αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης:

«Μίλησα με τον Omed Khoshnaw, τον κυβερνήτη του Erbil, και με διαβεβαίωσε ότι οι η πυροσβέστες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγξουν τη φωτιά στο μεγάλο παζάρι του Erbil. Επαινούμε τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν για τη γενναιότητα τους και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση».

Οι ζημιές από τη φωτιά είναι σημαντικές, με έναν ιδιοκτήτη καταστήματος να υπολογίζει τις ζημιές σε περίπου 20.000 δολάρια. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί μια άλλη σημαντική πρόκληση σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει ζητήματα ασφάλειας  που αποδίδονται σε κατώτερα πρότυπα ασφαλείας και συχνές ηλεκτρικές βλάβες.

Η ομάδα διατυπώνει ένα όραμα ιστορικού δικαιώματος στις κουρδικές περιοχές, με τις αξιώσεις για το Κιρκούκ να τονίζονται ιδιαίτερα ως «εγγενές μέρος της τουρκικής γης». Οι δηλώσεις τους περιλάμβαναν απειλές και ισχυρισμούς όπως, «Το Κιρκούκ είναι τουρκικό και όσοι διεκδικούν δικαιώματα πάνω του θα αντιμετωπίσουν την οργή των Τούρκων». Οι αξιωματούχοι της KRG δεν έχουν ακόμη αναφερθεί ή διερευνήσει δημόσια αυτούς τους ισχυρισμούς.