Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Türkiye, η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει συστήματα αεράμυνας S-400 κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ ως προετοιμασία για την επερχόμενη στρατιωτική της επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

 

Η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει συστήματα αεράμυνας S-400 κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράκ ως προετοιμασία για στρατιωτική επίθεση κατά των κουρδικών ανταρτικών δυνάμεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Türkiye .

Αυτή η κίνηση είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 4 Μαρτίου, δεσμευόμενος να τερματίσει οριστικά τους Κούρδους αντάρτες μέχρι το καλοκαίρι. «Οι προετοιμασίες μας είναι έτοιμες να διαταράξουν τα σχέδια όσων προσπαθούν να υπονομεύσουν την Τουρκία εγκαθιστώντας μια «Τρομοκρατία» στα νότια σύνορά μας», , χρησιμοποιώντας ένα υποτιμητικό παιχνίδι λέξεων για το Κουρδιστάν.

Επιπλέον, ο Ερντογάν επανέλαβε τον μακροχρόνιο στόχο της Τουρκίας να δημιουργήσει έναν διάδρομο ασφαλείας που θα εκτείνεται 30-40 χιλιόμετρα στο συριακό έδαφος, υποδεικνύοντας την πρόθεση να εδραιώσει την τρέχουσα τουρκική κατοχή στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Türkiye , η πρωτοβουλία αναμένεται να επιταχυνθεί μετά την αργία του Eid al-Fitr και φέρεται να αποτελεί μέτρο προστασίας των περιοχών από τεχνολογικά εξελιγμένες επιθέσεις από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με drone.

Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα δεν διευκρινίζει το σκεπτικό πίσω από την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας κατά μιας αντάρτικης ομάδας όπως το PKK, εγείροντας ερωτήματα για την αναλογικότητα. Το S-400 είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα αμυντικά συστήματα που υπάρχουν και προορίζεται να αντιμετωπίσει υψηλού επιπέδου εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από κρατικούς παράγοντες, σε σύγκριση με απλούστερα, εμπορικά διαθέσιμα drones ή αυτοσχέδια UAV που συνήθως χρησιμοποιούνται από ομάδες ανταρτών και λειτουργούν σε χαμηλότερα υψόμετρα που είναι δύσκολο για τους S-400 να στοχεύουν με ακρίβεια.

Η ανάπτυξη των S-400 πιθανότατα συνδέεται περισσότερο με την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, που κυμαίνονται από την αναταραχή στη Γάζα έως τις εντεινόμενες συγκρούσεις στον Καύκασο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, η Akit , τόνισε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση: την προθυμία των ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία να συμμετάσχουν, την πρόθεση να αναδιαμορφώσουν τη δυναμική εξουσίας στο ιρακινό Κουρδιστάν αφαιρώντας την παρουσία του PKK που εκτείνεται προς τη Σουλεϊμανίγια ( Silêmanî) και την πιθανή χρονική στιγμή έναρξης της επίθεσης μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στο Ιράκ.

Η Τουρκία έχει κλιμακώσει πρόσφατα τις απειλές της κατά της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) λόγω της σχέσης της με το PKK. Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει το PUK ότι φιλοξενεί μαχητές και συμβάλλει στην περιφερειακή αστάθεια, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ισχυρίστηκε ότι το PUK, που είναι η κυρίαρχη δύναμη στη Σουλεϊμανίγια, υποστηρίζει το PKK παρέχοντάς τους εθνικές ταυτότητες και πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές.

Οι διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία, ιδιαίτερα εκείνες που στοχεύουν μη στρατιωτικές υποδομές, έχουν προσελκύσει σημαντική κριτική τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου .

Η απόκτηση από την Τουρκία συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία επηρέασε σημαντικά τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγώντας στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με τις πωλήσεις F-16 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια έως ότου η χώρα διαπραγματευτεί επιτυχώς την υποστήριξη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα το πράσινο φως για την πώληση αεροσκαφών F-16. Πρόσφατα, ο Τζιμ Τζέφρι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ γνωστός για τη φιλοτουρκική στάση του, τόνισε την ανάγκη για μια ρεαλιστική προσέγγιση για την επίλυση της αντιπαράθεσης, προτείνοντας ότι η συμφιλίωση της διαφοράς των S-400 θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόοδο στις αμυντικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.