Τουρκία: Χωρίς υποψήφιο στις εκλογές το φιλοκουρδικό HDP

Το φιλοκουρδικό θεωρείται ότι έχει ρόλο ρυθμιστή στις εκλογές

Δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου το  φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP) και οι σύμμαχοί του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το HDP είναι το τρίτο κόμμα σε εκλογική δύναμη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, συγκεντρώνοντας το 10% του εκλογικού σώματος.  Θεωρείται ότι έχει ρόλο ρυθμιστή στις εκλογές.

Προηγήθηκε συνάντηση με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε κατά τους τελευταίους μήνες πληθώρα επαφών με το HDP. Χθες, είχε συνάντηση με τα δύο μέλη της προεδρίας του, τον Μιδάτ Σαντζάρ και την Περβίν Μπουλντάν. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους δεσμεύθηκε να επιλύσει το «κουρδικό ζήτημα», εάν εκλεγεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φιλοκουρδικό κόμμα και τα μικρά κόμματα της αριστεράς που θεωρούνται συμμαχοί του κρατήθηκαν στο περιθώριο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, στον οποίο συμμετέχουν έξι πολιτικές παρατάξεις.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Ωστόσο, το γεγονός ότι το HDP δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές θεωρείται πως είναι προς όφελος του υποψηφίου της αντιπολίτευσης και των έξι κομμάτων που έχουν συμμαχήσει, θέτοντας ένα ακόμα πρόσκομμα στις προοπτικές επανεκλογής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Περβίν Μπουλντάν,  συμπροέδρου του HDP και αντιπροέδου του τουρκικού κοινοβουλίου. «Η Τουρκία έχει ανάγκη την συμφιλίωση, όχι την διαμάχη», είπε.

Αν και το κόμμα δεν υποστηρίζει δημοσίως τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, αναλυτές επισημαίνουν ότι ουσιαστικά δίνει γραμμή για μία ψήφο ανοχής.

Σύμφωνα πάντως με χθεσινή δημοσκόπηση, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 53,1% και ο Ερντογάν το 42,3%.

2023-03-22T14:24:46+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top