Τουρκία: Σε φυλάκιση άνω των 2 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων καταδικάστηκε ο Ιμάμογλου

 

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Τετάρτη τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, δημοφιλή αντίπαλο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σε φυλάκιση άνω των δύο ετών και του επέβαλε πολιτική απαγόρευση λόγω προσβολής δημόσιων αξιωματούχων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση έρχεται μόλις έξι μήνες πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ο Ιμάμογλου έχει συζητηθεί ως πιθανός ισχυρός αντίπαλος του Ερντογάν. Σημειώνεται ότι ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές δεν έχει ακόμη επιλεγεί.

Ο δήμαρχος, ηλικίας 52 ετών, προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και θεωρείται πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κατηγορία αφορούσε δηλώσεις που είχε κάνει το 2019, όταν χαρακτήρισε “ηλίθιους” τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Στις επαναληπτικές εκλογές αναδείχθηκε και πάλι νικητής. Η κατηγορία επέφερε μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Ο Ιμάμογλου κέρδισε οριακά τις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2019, κερδίζοντας έναν υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν. Μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων αυτών, κέρδισε άνετα την επαναληπτική ψηφοφορία. Η νίκη του έθεσε τέλος στην 25ετή διακυβέρνηση της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 θεωρείται ότι θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του CHP και άλλων αντιπολιτευόμενων να ενώσουν τις δυνάμεις τους γύρω από έναν μόνο υποψήφιο για να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν και το ΑΚΡ, το οποίο κυβερνά την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες.

Μια καταδίκη σε φυλάκιση ή πολιτική απαγόρευση θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εφετεία, γεγονός που ενδεχομένως θα παρατείνει την υπόθεση πέραν των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023. Οι επικριτές λένε ότι τα τουρκικά δικαστήρια υποκύπτουν στη θέληση του Ερντογάν. Η κυβέρνηση από τη μεριά της υποστηρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Η αντίδραση του Ιμάμογλου

Ο Ιμάμογλου θα ασκήσει έφεση στην καταδίκη του σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, Κεμάλ Πολάτ. Καθώς η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

“Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή”, αντέδρασε ο Ιμάμογλου μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε “αδιανόητη” και “πολιτική” την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε είναι “μια σύνοψη των συνθηκών” που επικρατούν στην Τουρκία.

Οι νομικοί σύμβουλοί του ανέφεραν ότι η ποινή φυλάκισης συνοδεύεται από “στέρηση ορισμένων (πολιτικών) δικαιωμάτων”, όπως αυτό της εκλογιμότητας, για διάστημα ίσο με τη στέρηση της ελευθερίας του. Εάν διατηρηθεί αυτή η ποινή στο Εφετείο, “η απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας θα είναι ίσης διάρκειας με την επιβληθείσα φυλάκιση”, εξήγησε ο Πολάτ.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του Ιμάμογλου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης και φώναζαν συνθήματα όπως “Κυβέρνηση, παραιτήσου” και “Δίκαιο, Νόμος, Δικαιοσύνη”.

Ο Ιμάμογλου δήλωνε πάντα ότι “έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική δικαιοσύνη” και κατήγγειλε ως “πολιτική” την υπόθεση.

Ο δήμαρχος είναι μεταξύ των ελάχιστων ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές τον Ερντογάν, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια σοβαρή οικονομική κρίση και με πληθωρισμό που επισήμως κυμαίνεται γύρω στο 85%. Πολλοί παρατηρητές ωστόσο εκτιμούν ότι ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα προτιμούσε να είναι ο ίδιος υποψήφιος στις εκλογές.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που βρισκόταν στο Βερολίνο σήμερα, επέσπευσε την επιστροφή του στην Τουρκία. Προτού να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο κατήγγειλε, με ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, τη “διεφθαρμένη δικαιοσύνη” και τη “σφαγή του νόμου”.