Οι συμμετέχοντες στην «Πορεία Ελευθερίας», ένα κομβόι διαμαρτυρίας που ζητά την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ζητά μια δημοκρατική λύση στο κουρδικό ζήτημα, επέμειναν παρά τις συλλήψεις, τους αποκλεισμούς της αστυνομίας και τον θυελλώδη καιρό, φτάνοντας στο Gemlik την Κυριακή.

 

Οι συμμετέχοντες στην «Πορεία Ελευθερίας», μια συνοδεία διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν μεγάλος αριθμός ανθρώπων από πολλές πόλεις της Τουρκίας, επέμειναν στο ταξίδι τους παρά τις συλλήψεις, τους αποκλεισμούς της αστυνομίας και τον θυελλώδη καιρό, για να συγκλίνουν στο Gemlik, την πόλη στη βορειοδυτική Τουρκία από τα οποία φεύγουν βάρκες στη φυλακή του νησιού Ιμραλί του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

 

Η «Πορεία Ελευθερίας» ξεκίνησε το Σάββατο από τις κουρδικές επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με τους συμμετέχοντες να κατευθύνονται προς το Gemlik ως μέρος μιας διαδήλωσης σε ολόκληρη τη χώρα που ζητούν ελευθερία για τον ηγέτη του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) Οτσαλάν και ζητούν δημοκρατική λύση του κουρδικού ζητήματος.

Τα ταξίδια που συμμετείχαν διέσχισαν σχεδόν ολόκληρο τον χάρτη της Τουρκίας. Περισσότερα οχήματα αναχώρησαν από 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή και όλα συνέκλιναν στο Gemlik εκείνη την ημέρα, με πρόσθετη υποστήριξη από τις κοντινές επαρχίες Kocaeli και Bursa.

Έπειτα από αρκετές συλλήψεις και αποκλεισμούς από την αστυνομία το Σάββατο, άλλα μπλόκα δημιουργήθηκαν στην Προύσα και τις γύρω περιοχές την Κυριακή, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 15 ατόμων. Ωστόσο, τα εμπόδια δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές, καθώς πολλοί κατάφεραν να ξεπεράσουν τους αποκλεισμούς και να φτάσουν στο Gemlik.

«Μέχρι την ελευθερία του Οτσαλάν, που έχει το μόνο όραμα για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, της ισότητας και της ελευθερίας σε αυτή τη χώρα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην απομόνωση», δήλωσε ο βουλευτής του HEDEP, Çiğdem Kılıçgün Uçar .

Η διαμαρτυρία, που πυροδοτήθηκε από την έλλειψη επικοινωνίας με τον Οτσαλάν, τους τελευταίους 32 μήνες, καθώς οι αρχές έχουν αποτρέψει όλες τις επισκέψεις της οικογένειάς του και των δικηγόρων του, απαίτησαν την άρση αυτής της απομόνωσης.

Ο Οτσαλάν είχε για τελευταία φορά επαφή με τον έξω κόσμο σε ένα διακοπτόμενο τηλεφώνημα με τον αδελφό του τον Μάρτιο του 2021, ενώ η τελευταία του διαβούλευση με τους δικηγόρους του ήταν το 2019.