Οι ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο αποκάλυψαν σημάδια αστυνομικής βίας που ασκήθηκαν σε κρατούμενους που συνελήφθησαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της βίας λόγω φύλου στην επαρχία Σιρνάκ (Σιρνέξ) στην πλειονότητα των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τρεις δημοσιογράφοι και δεκαοκτώ γυναίκες διαδηλωτές που συνελήφθησαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της έμφυλης βίας στην επαρχία Σιρνάκ (Σιρνέξ) με την πλειοψηφία των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από αστυνομικές διαδικασίες. Από τις ιατρικές εξετάσεις του νοσοκομείου διαπιστώθηκαν σημάδια βίας στους κρατούμενους.Η ακτιβίστρια του Κινήματος της Ελεύθερης Κοινωνίας των Γυναικών (TJA) Γκιουλέρ Γιερμπασάν υπέστη σπασμένα τρία δάχτυλα και διάστρεμμα στον καρπό και η ανταποκρίτρια του JinNews, Ροζερίν Γκιουλτεκίν υπέστη κάταγμα στο ένα δάχτυλό της, σύμφωνα με τις ιατρικές τους εκθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η αστυνομία έσπασε την κάμερα και το τρίποδο του δημοσιογράφου του πρακτορείου Mezopotamya Ömer Akın, ανέφερε η MA.

Οι γυναίκες αντιμετώπισαν αστυνομική βία καθώς συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με την αστυνομία να τις εμποδίζει να πραγματοποιήσουν πορεία ή να εκδώσουν δελτίο τύπου, και συνέλαβαν21 άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ακτιβιστές της ομάδας Peace Mothers, που εκστρατεύουν για μια ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα, γυναίκες πολιτικοί και τρεις Κούρδοι δημοσιογράφοι που τεκμηρίωσαν την επέμβαση της αστυνομίας.

Μετά την απελευθέρωσή τους, οι γυναίκες διαδήλωσαν έξω από το νοσοκομείο, φωνάζοντας το σύνθημα «Jin Jîyan Azadî» (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία).